"Fly casual!"

X-Wing & Pew-Pew

X-Wing & Pew-Pew

Szolnok 2019 IV. beszámoló

2019. augusztus 06. - K_Imi

A Szolnokon futó idei versenysorozat negyedik állomásán 14-en vágtunk neki a 4 svájci fordulónak.

01_borito_6.png

Mivel az ezt megelőző ligafordulón nagyon leszerepeltem az öthajós birodalmi próbálkozással, visszatértem a legutóbbi győri versenyen kipróbált 3 ászhoz, azzal a változtatással, hogy Vader haragján kicsit enyhítettem, így már nem kellett neki a Hate, viszont remélhetően jobb esélyekkel indulok a kezdeményről való döntés jogáért:

lista_sajat_14.PNG

Darth Vader képessége, hogy miután végrehajt egy akciót, egy Force token elköltésével végrehajthat egy újabbat, ebből pedig három is van neki, így elég tisztességes akcióhalmozásra is képes lehet. Ezzel persze óvatosan kell bánni, mert körönként csak egy Force tölthető vissza, így könnyen fel lehet azért élni a készletet. A hajó beépített Advanced Targeting Computer-rel rendelkezik, aminek hála elsődleges fegyverrel +1 kockával lőhet és még egy sima Hit-et Crit-re is fordíthat. Fejlesztésként szerepel egy Fire-Control System, amivel támadáskor lock-olt ellenfél ellen egy kocka újradobható (ebben az esetben viszont a lock nem költhető el), továbbá egy Afterburners, amivel meccsenként kétszer, 3-as vagy gyorsabb manőver végrehajtása után végrehajtható egy Boost akció (akár stresszes állapotban is).

02_vader_1.jpg

Soontir Fel báró a játék egyik legmozgékonyabb, kiválóan repozícionálható vadászgépét vezeti: a TIE Interceptor Autothrusters képességével bármilyen akció után előadhat egy piros Boost vagy Barrel roll akciót. Maga a pilóta a lövöldözések előtt belenézhet a Bullseye kukkerébe, ha pedig abban ellenséget lát, akkor maga mellé csaphat egy Focus-t, ezzel a dupla repozíció után sem marad token nélkül. Fejlesztései plusz egy életért egy Hull Upgrade, ill. egy Predator, amivel Bullseye arc-ban lévő védekező ellen újradobhat egy piros kockát.

03_soontir.jpg

TIE/sk Striker-nek az Adaptive Ailerons képességével alapvetően mindig, amikor nem stresszes, a manővertárcsa felfedése előtt végre kell hajtania egy Boost-hoz hasonló fehér manővert. Duchess ezzel szemben teljesen felszabadítja a képesség használatát, stresszesen is bevetheti, ill. stressz nélkül is dönthet úgy, hogy nem él vele az adott körben.

04_duchess.jpg

A három mozgékony ász mellé két nagyobb és egy közepes aszteroidát vittem, hogy lehessen velük folyosókat zárni alpha strike-ra építő listák ellen, amíg én majd ügyesen eljárkálok körülöttük (SPOILER: nem).

05_akadalyok_3.png

 

  1. meccs: Bence

lista_kb_2.PNG

A játék egyik legmozgékonyabb hajói közül kettő, aki a fő ászaim előtt lép, a Sense segítségével pedig még inkább sikeresen blokkolhatnak. Volt erről a matchup-ról egy Tankcsapda szám is: „Gondoltam, hogy nagyon rossz lesz, de azt még én se tudtam, hogy milyen…”.

06_12.jpg

Az elején, amikor még nem voltam kikapva, nem néztek ki nagyon rosszul a dolgok, csak éppen semmi értelmes sebzést nem sikerült produkálnom a korai szakaszban. Ezt követően jött a saját kedvem elvétele, amikor Duchess Aileron után megint pár mm-rel ráállt a félhold alakú kőre, mert megint nem tudtam megítélni, hova fog érkezni a megtervezett lépéskombináció után, ezzel pedig egy Scorch kiiktatásáért akár jó eséllyel induló R1 lövés veszett oda.

07_15.jpg

A hölgy elvesztése után nyomorgás és halomra blokkolás következett, a kockadobások is érezhetően gyengén alakultak (nem annak kellett volna helyrehoznia a bénázásomat, de átlagos eredményekkel legalább külön nem keserítették volna meg a dolgot). A kritikus találatokkal is megszívtam, amennyire lehet, szinte minden kártyát arccal felfelé kaptam. Mélypontként Vader a legrosszabbkor esett el az Afterburners használati lehetőségétől, amikor az unokáját kellett volna a báróval egyszerre közelről hátba vernie, aztán helyette a nagy semmi történt, csak az én pontjaim fogytak tovább.

Eredmény: vereség (101-162)

 

  1. meccs: István

lista_ti_1.PNG

Megint Scorch és Kylo, aki ezúttal érzékenykedés helyett torpedózott, István meg amúgy is rendre elver a háromhajós Sötét Oldal származású cuccaival, szóval ez a találkozó sem ígérkezett sétagaloppnak.

08_14.jpg

Nagy pozícionálásban voltunk az első jó néhány körben, aminek megint az lett a vége, hogy elszúrtam a meccset, mielőtt igazán elkezdtük volna. Idézet az első csata leírásából: „Ezt követően jött a saját kedvem elvétele, amikor Duchess Aileron után megint pár mm-rel ráállt a félhold alakú kőre, mert megint nem tudtam megítélni, hova fog érkezni a megtervezett lépéskombináció után…”. Annyi a különbség, hogy ezúttal egy másik aszteroidára állt, de itt is elvesztettem olyan korán, hogy ahhoz feltenni is kár volt.

09_12.jpg

Kylo szórta a torpedókat, én pedig próbáltam úgy menekülni, hogy közben pontokat is lőjek le, ami egyszerű tűzívekkel nem egyszerű feladat, bele is tört a lézerbicskám.

Eredmény: vereség (99-200)

 

  1. meccs: Kristóf

lista_sk_3.PNG

Az ittenivel együtt az elmúlt 4 versenyemből háromszor összesorsolódtunk, annyi változatossággal, hogy én a harmadik listával voltam, míg a söpredék jeles képviselői legfeljebb 1-2 lap finomítással próbálkoztak, de az összeállítás lényege nagyrészt változatlan maradt.

10_13.jpg

A Moralo trükkös felhelyezése utáni gyors lövésváltásból ezúttal nem jöttem ki olyan rosszul, mint legutóbb, de a Reinforce továbbra sem lesz a kedvenc akcióm, amit az ellenfelek választhatnak. OldT viszonylag korán kapott egy nagy pofont, viszont utána erősen vonakodott felrobbanni, elment rá vagy 3 kör, mire sikerült lelőnöm. Soontir párszor igen kellemetlen helyzetbe került, többször is a rossz és a még rosszabb közül választhattam csak, de közben a kutyafog is olvadozott, Talonbane pedig le is esett, miközben nálam csak Vader került fél élet alá. Az, hogy a teljes scum sereg odalett, annak volt köszönhető, hogy Moralo Disabled Power Regulator miatt begyűjtötte a harmadik Ion tokenjét is, de pár mm híján nem tudott lelépni az utolsó kör előtt a pályáról, tehát nem bújhatott el, hogy a pályán kívül, de paradox módon mégsem holtan fejezze be a meccset.

Eredmény: győzelem (200-38)

 

  1. meccs: Attila

lista_ba_3.PNG

Szakadárok ellen nem ez volt az első meccsem, viszont nagyobb droid swarm ellen igen, 7 hajóval szemben felpakolni a 3 törékeny kis porcelánbögrémet nem volt megnyugtató. Itt egyértelműen akkor lehetett esélyem, ha tudok addig trükközni az első találkozással, hogy az én hajóimat ne nagyon lője fejenként kettőnél több droid (ennél jobbat kihozni teljesen irreálisnak tartok 3 hajóval 7 ellen, a saját játéktudásomat is beleszámítva), közben pedig legalább egyet, vagy még inkább – jó adag meglepetéssel – kettőt leverjek, mielőtt lőne.

11_9.jpg

A túloldalon eddigre kijött, hogy ennyi hajóval nehéz sok meccset lenyomni és közben folyamatosan összpontosítani. A droidok sokat blokkolták egymást, Grievous emiatt viszonylag sokáig – számomra nagyon kedvező módon – a pálya másik irányába nézelődött, mint ahol az én vadászaim voltak, az alakzat pedig nem volt teljesen rendezett. Az első „igazi” lövéskörre sikerült úgy beállnom, hogy Soontir és Duchess is R1-ben látott egy-egy keselyűt (bár utóbbi a másikra felkenődött, így csak 1 Force módosítója volt), Vader pedig végül a Range 2-ben lévőt lock-olta, mert buta voltam és nem Soontir lépett előbb, hogy tisztán lássam a Bullseye helyzetét.

12_8.jpg

Az eldobott 11 – egész jól módosított – kockámmal sikerült talán az egyik droidnak 1, a másiknak 2 sebet okozni, hála az össze-vissza kalkulálásnak, a terv egyik része tehát oda is lett. Itt jól visszapofoztak a szeparatisták, nem sokkal később a hiéna megöngyilkolta magát Duchess kivégzéséért cserébe, a másik két hajómat agyonblokkolták, Soontir úgy esett le, hogy két lövést kapott, amiből az elsőre elköltötte azt, amije volt, a másik pedig el is vitte aszteroidán keresztül (Grievous eddigre ért oda). Vader még próbálkozott valamennyi pontot lepattogtatni a túloldalról, de ez nem volt könnyű úgy, hogy közben a túlélésre is kellett figyelni. Az utolsó körben – a vereség biztos tudatában – inkább el is kanyarodtam vele, hogy ha nem is tud többet sebezni, legalább ne feleződjön le és a MoV-om ne legyen még rosszabb.

Eredmény: vereség (73-118)

 

Végeredmény

A 3 vereséggel a 12. helyre kerültem, a napot Dani zárta egyedüli veretlenként, amihez gratulálok! A teljes végeredmény itt, az éves összesítés állása pedig itt olvasható.

 

Összefoglalás és tapasztalatok

Nem túl fényesek a kilátások az XTC-re, a csapnivaló forma meglehetősen rég tart már. Az legalább megvan, hogy mit kell gyakorolni (a manőverezést és a hajók egymáshoz képest való pozícionálását), illetve a végleges lista is, ami az itt is szereplő összeállítás azzal a kiegészítéssel, hogy Duchess kapott egy Crack Shot-ot. A többi Lengyelországban kiderül.

A vendéglátóknak köszönöm a szervezést, az ellenfeleknek pedig a meccseket!

A bejegyzés trackback címe:

https://xwingpewpew.blog.hu/api/trackback/id/tr714997424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása