"Fly casual!"

X-Wing & Pew-Pew

X-Wing & Pew-Pew

Hangtompító újratöltve, avagy a TIE Silencer 2.0

2019. augusztus 13. - K_Imi

Vannak időnként kevésbé érthető dolgok az X-Wing háza táján, ezúttal egy olyanról írok, ami végül – számomra – inkább örömteli végkifejlet irányába mozdult, mégpedig a második kiadás 4. hullámának érkezésével.

01_borito_1.jpg

Történt egyszer – valamikor 2017-ben, még a The Last Jedi mozikba való beszivárgása előtt –, hogy az FFG bejelentett egy TIE Silencer nevű vadászt, amivel az előzetes információk szerint Ben „Kylo Ren” Solo lövöldöz majd az ellenállók után a VIII. epizódban. A furcsaságok ott kezdődtek, hogy ez a hajó ugyan kis talpon állt, de annak idején belecsomagolták abba a dobozfajtába, amibe a nagyokat is, majd örömmel eladták nekünk a – film alapján – kecses, pici vadászt nagy hajó árban.

02_1_0_doboz.png

Amikor leleplezték a játék második kiadását, vele együtt pedig a közepes talpakat, rögtön felmerült, hogy ilyenre fog-e átülni Kylo gépe, de már az elején tisztázták, hogy kistalpas hajó marad, viszont új makettet fognak készíteni hozzá. Az FFG-nél igazán profi szinten értenek hozzá, hogy kell ügyesen úgy eladni dolgokat, hogy igazából „nem jársz jól” vele, mégis úgy érzed, hogy „meg kell venned” ezt vagy azt. Pont így voltam ezzel is, hiszen minek nekem egy új változat ebből a vadászból, egyszer már beszereztem dupla áron, most pedig megtehetem még egyszer? A negatívkodás viszont ezzel véget is ér, mert megvettem a Silencer újrakiadását, és nagyon tetszik a dolog, szóval inkább azt szeretném leírni, hogy miért örülök az új verziónak és miben különbözik a régitől.

Kezdjük az anyagiakkal: a hajó „összement”, így már belefér egy szabvány kis dobozba, tehát elég az ennek megfelelő áron megvenni.

03_2_0_doboz.png

A következő jelentős változás a makett kialakítása. Ha összevetjük a régi és az új kiadáson lévő részleteket a filmben szereplő hajóval, akkor úgy fest, mintha az elsőben egy vázlatot kaptunk volna, ami nagyjából hajaz a tényleges vadászra, de mégsem az. Mivel egy makett megtervezése, legyártása és polcra kerülése valószínűleg nagyon hosszú időt vesz igénybe, simán elképzelhetőnek tartom, hogy az FFG akkoriban csak egy előzetes koncepciót kapott a modellezéshez, aztán mire ők már kiadták, addigra a filmben lévőt átalakították – de ez nyilvánvalóan csak találgatás. Odáig stimmel az ügy, hogy lapos és nagyon hosszúkás hajóról van szó, de néhány dolog azért látványosan eltér.

04_metszet.jpg

Felülnézetből látszik, hogy jelentős mértékben megváltozott a hátsó rész szöge, valamint a felső felületen található részletek is sokkal jobban hasonlítanak már a mozis változathoz, pl. a pirossal jelölt pajzsgenerátor + projektor elemek is helyet kaptak az új maketten. A pilótafülke szerkezete egyébként meglehetősen hasonló, persze az arányok és a méretek némileg megváltoztak.

05_felul.png

Ugyanígy feltűnő az oldalsó panel átalakítása: ez az a rész, ahol a nehézlézerágyú és a rejtett protontorpedó-vető található (ennek működését a legutóbbi verseny második meccsén volt is „szerencsém” megtapasztalni).

06_oldalpanel.png

A lenti képen balra látható első megoldás egy jóval nagyobb, két végén egy-egy tojás alakú bigyóval felszerelt fantáziaalkotás volt, míg az újnál a filmben látható hatszögletű elem és a mögötte lévő, jóval kisebb, hosszúkás rész található meg.

07_oldal.png

Itt láthatók a vadászgépek egymás mellett oldal-, elöl- és hátulnézetből (utóbbi esetben az is látszik, hogy második nekifutásra a hajtómű gyári pirosítására is futotta):

08_egyutt.png

A fő paramétereket lemérve, majd a hosszúságot és a magasságot a szélességhez viszonyítva számszerűsíthető is a karcsúsítás, a gép az alábbi mértékben lett hosszabb és alacsonyabb:

09_aranyok.PNG

Ha az Első Rend jelenleg elérhető többi hajójának a szakirodalmi (Star Wars – Az ébredő Erő, ill. Az utolsó Jedik – Fantasztikus keresztmetszetek) adatok alapján számított, erősen kerekített méretarányával összehasonlítjuk a Silencer-t, akkor az jön ki, hogy az első kiadás (1:220) közelebb volt a TIE/fo és TIE/sf értékéhez (1:210). Ezt főleg a pilótafülke tetején lévő ajtót megfigyelve lehet kiszúrni: annak a résznek kb. egyformának kellene lennie, de az új maketté (1:275) szinte eltörpül a TIE/fo bejárata mellett, ...

10_14.jpg

... miközben a régié egész hasonló.

11_10.jpg

Ezzel szemben az Upsilon Shuttle (1:300) mellett a régi hajó ormótlanul nagynak hat, ha belegondolunk, hogy a VIII. rész végén mennyien voltak a pilótafülkében, akkor látszik, hogy az a fülke, amit Kylo egymaga kitölt, jóformán ugyanakkora a régi változatban, ...

12_9.jpg

... míg az új sokkal „természetesebbnek” mutatkozik mellette.

13_4.jpg

Az persze ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszik jobban, de praktikus szempontból játék közben talán jobban beválik az új, mivel kevésbé könnyű óvatlanul beleakadni és felborítani, valamint más hajókkal való összeütközés miatt is ritkábban kell levenni a talpáról.

Zárásként még annyit, hogy véleményem szerint a Sienar-Jaemus Fleet Systems mérnökeinek megérte újradizájnolni a TIE/vn Silencer-t, nagyon szép kis hajó lett, amit öröm asztalra tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://xwingpewpew.blog.hu/api/trackback/id/tr8115005032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása