"Fly casual!"

X-Wing & Pew-Pew

X-Wing & Pew-Pew

A közepes talpakról III. – 4 K-wing megnyitás

2019. március 18. - K_Imi

A jelen cikk előzményeiben áttekintettem a közepes talpakra vonatkozó szabályokat és a manőverezésük jellegzetességeit, valamint a formációs repülés témakörét, itt pedig egy külön felkérésnek fogok eleget tenni, ami a második rész kapcsán merült fel.

challenge.PNG

Ismeretes ugyebár, hogy ha egy férfit valamire megkérnek, akkor onnantól kezdve felesleges havonta emlékeztetni a dologra, én pedig ebben az esetben 4 röpke hónapot is elszöszmötölhettem a kihívás teljesítésével. Most végre eljutottam addig, hogy közreadjam a saját megoldásomat egy 2X2-es formáció gyors kialakítására, méghozzá rögtön két változatban.

accepted.jpg

Megnyitás a pálya közepén

Ha a playmat belső részéhez közel van elég helyünk előrenyomulni a négyhajós kötelékkel, akkor az alábbi, egyszerű módon könnyen meg lehet indítani a rajt. Felpakoláskor fél kis talp eltolással és a pálya belseje felé fordítva az a két hajó kerül középre, amelyek majd elöl fognak haladni. Melléjük a két oldalra mehet a két majdani hátsó gép 0,5 KiT + egy távolságmérő szélességnyi kihagyással, a belső hajók fel fordítva.

01.PNG

Az alakzatba hozás kifejezetten egyszerű, elsőként a két belső hajó lép 3 egyenes előrét.

02.PNG

Második lépésként a két külső K-wing 2-es derékszögekkel befordulhat mögéjük.

03.PNG

Az ezt követően egymáshoz képest elfoglalt pozíció az alábbi képen látható:

04.PNG

Az pedig, hogy mindezzel hova is kerül az alakzat, a következő ábrán szerepel:

05.PNG

 

Megnyitás a pálya szélén

Ha a helyzet inkább azt indokolja, hogy kipakoljuk a formációnkat a pálya szélére, esetleg egy Range 2-2-re kitett akadály mögé, az szintén megoldható a következő módon. Felrakáskor a Range 1 zóna határvonalára egymás mellé, 0,5 KiT távolságra helyezünk két hajót (érdemes a lenti kép szerint a WSP 1-gyel kezdeni, majd a többit ehhez igazítani). A másik kettőt tőlük befelé és oldalra fordítva egy távolságmérő, illetve 0,5 KiT szélességével eltolva, közvetlenül a playmat szélére kell elhelyezni.

06.PNG

Az alakzat kialakításához a két első hajó 1-1 egyenes előrét lép, majd mindkettőnél kihasználjuk a SLAM akció adta lehetőséget arra, hogy a manővereket megismételve picit előrébb kerüljenek, mint ha simán csak 3 előrét léptek volna.

07_2.png

Ennek egyből ki is derül, hogy mi a jelentősége, ugyanis így a harmadikként lépő hajó 1 enyhe + 1 enyhe SLAM manőverekkel szépen beáll a társa mögé. Ha a WSP 1 és 2 csak 3 előrét ment volna, akkor veszélyesen közel kerülnének hozzájuk a mögöttük haladók, vagy akár le is ütköznék őket. Az első körnél ez még önmagában valószínűleg kevésbé komoly probléma, de a következő körökre nagyon megnehezítené a bombázók alakzatban tartását.

08_2.png

Az utolsóként következő gép esetében nincs más dolgunk, mint lemásolni a WSP 3 mozgását.

09_2.png

Ezúttal is látható az alakzatba állást követően elfoglalt pozíció:

10.PNG

Akárcsak az, hogy a fenti lépések és akciók végrehajtásával hova kerül a formáció a pályán:

11.PNG

Az illusztrációk a Vassal Star Wars X-Wing Miniatures Game 8.3.0 moduljával (fejlesztő: Mu0n) készültek. A formációkhoz jó gyakorlást és sok sikert a 4 K-wing reptetéséhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://xwingpewpew.blog.hu/api/trackback/id/tr8814689640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása