"Fly casual!"

X-Wing & Pew-Pew

X-Wing & Pew-Pew

Szolnok 2019 III. beszámoló

2019. június 06. - K_Imi

Az idei év harmadik Szolnokon rendezett versenyén 13,5 (a nevének használatáért természetesen zsíros jogdíjat bezsebelő Bendzsi szimultán tolta két asztalon két listával) pilóta liftezett fel a felhők közé, hogy 4 fordulóban, svájci rendszerben játsszon egyet.

01_boritokep.png

Az egy héttel korábbi ligafordulón megtapasztaltam, hogy Han meglehetősen erős tud lenni, de a kéthajós lista nem életbiztosítás, valamint Jake a végére nagy valószínűséggel 1-2 lövésből leesik, a meccsek jelentős részét pedig amúgy is meneküléssel tölti, ami számomra nem hoz igazán sok hasznot. Eldöntöttem, hogy a hírhedt csempészt kipróbálom egy másik szárnysegéddel, aki kicsit megengedőbb (vagyis több élete van), és talán támadásban többet tud letenni az asztalra. A casting végére két fő jelölt maradt, Dutch Vander és Braylen Stramm. Az előbbi Y-wing-je Ion Turret és Veteran Turret Gunner segítségével duplán lőhet, kis hajókat talán egymagában is ionizálhat, valamint lock-ot adhat a Sólyomnak, ami mind-mind hasznos dolog. A B-wing jól módosít kockát, jobb az elsődleges fegyvere és az életpontjainak felosztása kicsit jobb, a védőkockák számát és a kevésbé ütős tárcsa kínálta lehetőségeket tekintve pedig hasonló élettartamra és manőverezhetőségre számíthat. Ezeket mérlegelve Dutch mellett döntöttem, mivel vele már többször is játszottam, így nem tettem be teljesen új elemet a listámba, ami végül a következő lett:

lista_sajat_10.PNG

A főszereplő egyértelműen a Millenium Falcon, amit Han Solo vezet, aki bármilyen helyzetben (támadás, védekezés, akadályra vagy bombára, esetleg sebzéskártyára dobás, stb.) újradobhatja a kockáit, amennyiben R0-1-ben van egy akadálytól (ilyenkor viszont az összeset kötelező, de ez más játékeffektek szempontjából nem számít újradobásnak, tehát itt kivételesen többször is újra elgurítható egy kocka). Az egyszerűbb fejlesztések a Trick Shot, amivel akadályon keresztül támadva +1 piros kockával dobhat, az Engine Upgrade, ami kifehéríti az egyébként piros Boost-ot, valamint a Millenium Falcon title, ami lehetőséget ad Evade akció végrehajtására, továbbá újra is lehet vele dobni egy védőkockát, amíg a hajó mellett Evade token van. Az igazán nagy trükkök bemutatásához a legénységben ott van Luke, aki egy Force elköltéséért cserébe a lövések előtt (de már a lépések után) forgathatja a toronyfegyvert, R2-D2 a kör végén visszatölthet egy pajzsot, amennyiben van már rajta egy sebzéskártya (ugyanakkor dobnia kell egy piros kockával, Hit eredménynél pedig egy kártyát fel kell fordítania), illetve Kanan, aki szintén egy Force elköltésével baráti hajóról fehér manőver végrehajtása után is levehet egy stresszt R0-2-ben. Az utóbbi úriember képessége pedig együttműködik az Inertial Dampeners-szel, vagyis megoldható, hogy egy pajzs elköltésével fehéren megálljon a hajó, Kanan levegye az ezért kapott stresszt, aztán még akciózni is tudjon a Falcon.

02_han_1.jpg

„Dutch” Vander képessége, hogy miután akcióból lock-ol valamit, R1-3-ban kioszthat egy másik lock-ot is egy baráti hajónak ugyanarra a dologra (legtöbbször persze hajóra). Fejlesztése egy Ion Cannon Turret, amivel range 1-2-ben lehet lőni 3 kockával. A torony jellegzetessége, hogy az átpréselt találatok közül az első egy sima Hit-et okoz, míg az összes többi Ion tokeneket pakol a védekezőre. A Veteran Turret Gunner kiválóan passzol hozzá, ugyanis ez a lap lehetővé teszi, hogy egy elsődleges lövés után az Y-wing tornyával durranthasson még egyet a pilóta.

03_dutch.JPG

A lista mellé – a Jake-kel operáló változattal megegyező módon – a legnagyobb aszteroidákat választottam, hogy minél nagyobb esélyem legyen működtetni Han képességét és a Trick Shot-ot, közben pedig engem ne akarjanak akadályokon keresztül követni.

04_akadalyok_1.png

 

  1. meccs: Réka

lista_nhr_1.PNG

Ismert és erős típusú lista, a Seismic Charges fűszerezés pedig kimondottan Han képessége és a Trick Shot ellen dolgozik.

05_10.jpg

Az elején nem alakultak igazán rosszul a dolgok, a Falcon viszonylag szabadon kóricálhatott, láthatóan a bombázóm volt az elsődleges célpont. Ez arra jó volt, hogy ki tudtam húzni vele a teljes ellenséges osztagot a Han mozgásával ellentétes szélre, ahogy pedig az idő haladt, kialakult a győzelemhez vezető tervem: Dutch leesik, én lelövöm Saw hajóját, ezzel pedig ponton nyerek, ha az Ezeréves Sólyom nem feleződik le, ami ugyan nem könnyen, de jó pozícionálással elérhetőnek tűnt. A porszem ott csúszott be, hogy egy – a pakliban persze bármikor benne lévő, de itt a rossznál is rosszabbkor jövő – kézből kidobott 3 Evade a 3 Hit ellen azt jelentette, hogy az U-wing egy életen fent maradt, visszalőtt, csakúgy, mint az egyik Arany Osztag pilóta és Braylen (az utóbbi kettő mm-eken múlva épp csak elérte a Falcon-t).

06_8.jpg

Ebben a körben Han talán ötöt sebződött (a Dampeners miatt még többet), utána két kör alatt ügyesen befogták és szitává lőtték. Saw további két jól módosított lövést kivédett, tehát még egyetlen hajónyi pontot se tudtam szerezni. Valószínűleg hiba volt több körön át egy helyben maradnom, de addigra biztos volt, hogy csak az öreg Guerrera lelövésével nyerhetek, ami csak akkor jöhetett össze, ha nem szaladok el, az elszaladás nélkül viszont a saját sorsomat is megpecsételtem. Utólag visszagondolva akkor már bölcsebb lett volna elfutni és jobb MoV-val kikapni, ezt is el lehet tenni az olyan tanulságok közé, amiket nem kellene elfelejteni.

Eredmény: vereség (29-200)

 

  1. meccs: Bendzsi

lista_tb2.PNG

A legutóbbi ligaversenyen használt listámmal pontosan megegyező páros. Mivel az enyém mostanra drágult, elvesztettem a lehetőséget a kezdemény átadására, az én Falcon-omnak tehát előbb kellett lépnie. A szerencse a dologban, hogy Luke uzsonnapénze éppen azért kemény 26 pont, hogy ilyenkor kisegítse a leendő sógorát.

07_11.jpg

Jake 2 db 4 a 4 elleni dobásból esett le két harmatgyenge védekező dobással már rögtön az elején, az ellen-Han életcsíkja pedig sokkal gyorsabban apadt az én hajóiménál. Dutch 1-2 körrel tovább fenn is maradt annál, mint ami indokolt lett volna, addig szépen sebezgetett, bár a harmadik Ion tokent már nem tudta kiosztani. Túl nagy szükség nem is volt rá, a két Falcon folyamatosan lőtte egymást, az enyém viszont lassabban fogyott és a másik halálával végződő körre feleződött csak le.

08_10.jpg

A következő meccsre nézve érdekesség, hogy mivel – a gyors helyszíni szabályböngészés alapján – a meccsnek csak akkor van vége, ha az End Phase is lezajlott (hiába vesztette el az egyik játékos az utolsó hajóját is), ezért R2-D2 még visszatölthetett egy pajzsot, amivel visszahozta a Falcon fele királyságát pontját.

Eredmény: győzelem (200-49)

 

  1. meccs: Attila

lista_ta_2.PNG

Részlet az első szolnoki fordulóról írt beszámolómból: „Elég könnyen átlátható, de annál keményebb diónak tűnő lista. Sok élete van, a 3 közepes talpú hajó nagy területet lefed tűzívekkel, Drea pedig jól segíti őket a – tűzívben Range 1-2-ig duplázódó – támadásaik módosításával.” Na, kb. ugyanez, csak akkor még 3 hajóm volt (most már csak 2), illetve akkor még nem ionoztak (most már de).

09_9.jpg

Ez a játék sem mondható, hogy ne vett volna jó irányt az elején, hiszen a három Scurrg szétvált, nem pedig egy mindent elsöprő falként közelített, amit sikerült is kiaknáznom, a legtávolabbra elszakadt viszonylag gyorsan elpusztult, miután be is ionizáltam. Itt döntési helyzetbe kerültem: az már biztos volt, hogy az Y-wing be fog kerülni az addigra összerendeződött megmaradt söpredék elé, ahonnan nem valószínű, hogy egyben kikeveredik, viszont Han választhatott, hogy menjen utána és megpróbáljanak együtt leverni még valakit (aztán két nem túl mozgékony hajó ellen már alighanem kényelmesen elröpködhetett volna a meccs végéig) vagy egyből forduljon el és kezdjen egy futós-hátranyilazós játékba. Mivel a játékstílusom (hülyeségem) sokszor afelé mutat, hogy legjobb védekezés a támadás, az előbbi megoldás mellett döntöttem. A terv ott dőlt össze, hogy a kiszemelt Lok épp egy életen fent maradt (mintha már lett volna ilyen a nap folyamán), Han pedig az utolsó előtti körben elhasználta az utolsó pajzsát egy kötelezőnek tűnő helyben maradásra, amivel 2 helyett 0 lövést kapott.

10_10.jpg

Sajnos kártya nem volt rajta, ami miatt Artu nem tudott visszatölteni, ezért az utolsó körre kénytelen volt fordulni, Boost nem fért el az arc-dodge-hoz, ezzel pedig sebződött annyit Drea és az egészséges Lok lövéseitől, hogy épp eggyel több lap legyen rajta, mint amit R2-D2 vissza tudott volna menteni a záró sípszó után, tehát a végelszámolás pillanatában hullott ki 72 pont az ablakon.

Eredmény: vereség (79-121)

 

  1. meccs: Bendzsi másik identitása

lista_tb.PNG

Birodalmi berkekben jelenleg igen népszerű lista, ami ellen még nem volt lehetőségem kipróbálni magam korábban, így oktatómeccsnek fogtam fel a dolgot – az is lett belőle. A kilátások: 4 cloak-oló hajó, ami kis túlzással bárhol, bármikor előfordulhat, a nagy hajómmal minél messzebb kell lennem a blokkok elkerülése érdekében, de akkor meg kevés lesz a tűzerőm, mert ha akarnak, védekezni is tudnak. Mérsékelten biztató.

11_8.jpg

Az elején többé-kevésbé sikerült megoldanom, hogy csak két birodalmi vadásszal legyen interakcióban a Falcon, de Dutch eléggé lemaradt, korántsem tudtam eleget sebezni. Még egy iont ki is osztott, de azt sem tudtam kihasználni, mert a Cloak-olva maradt, ionizált hajóra 5 kockával 5 ellen nem sikerült sebezni. A bal felső sarokban a meccs vége úgy zajlott, hogy az egyedül maradt Han-t szanaszét blokkolták és mindig volt valaki, aki jól tudta lőni, ezért le is feleződött, miközben én csak másfél hajót tudtam lebirkózni.

Eredmény: vereség (72-121)

 

Végeredmény

A szoros és szortalan vereségek tömkelege, de ehhez képest nem kirívóan gyenge MoV a 11. helyig juttatott, a napot Marci zárta veretlenül, amihez gratulálok! A teljes végeredmény itt, az éves összesítés állása pedig itt olvasható.

 

 

Összefoglalás és tapasztalatok

Számomra a nap fő konklúziója, hogy szép és jó a kéthajós, Han-os lista, de a gyenge védekezésével és az összességében számomra elégtelen tűzerővel én kevésnek bizonyultam ahhoz, hogy érvényesülni tudjak vele, ezért itt az ideje eltenni a fiókba és előhúzni valamiféle ütőképes alternatívát.

A vendéglátóknak köszönöm a szervezést, az ellenfeleknek pedig a meccseket!

A bejegyzés trackback címe:

https://xwingpewpew.blog.hu/api/trackback/id/tr5914881086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása