"Fly casual!"

X-Wing & Pew-Pew

Championship Arrabona 2019 I. beszámoló

2019. január 15. - K_Imi

Az év első Győrben rendezett versenyén 9 osztagparancsnok vágott neki egy családias hangulatú, 4 svájci rendszerű meccsből álló versengésnek, ami számomra egyúttal a hétvégi Nationals előtti utolsó gyakorlási lehetőséget is jelentette.

01_5.jpg

Mivel ezzel a második kiadású összeállítással van a legtöbb a tapasztalatom, most sem változtattam meg a listámat:

lista_sajat_4.PNG

Major Rhymer képessége, hogy az általa hordozott torpedók és rakéták range-követelményét ±1 range mértékben megváltoztathatja. Kapott is ehhez egy Adv. Proton Torpedoes kártyát, aminek 1 töltése van és lock-olt ellenfélre lőhető ki 5 kockával (amiből egy sima Hit Crit-re fordítható), viszont míg alapesetben csak range 1-ben működik, Rhymer range 0-2-ben használhatja. A három Gamma Squadron Ace egyikét Barrage Rockets fegyverrel szereltem fel, ami fókuszált állapotban 3 kockás támadásokra ad lehetőséget range 2-3-as távolságra, a másik kettőre pedig egy-egy 2 töltéses Proton Torpedoes került, ami lock-olt célpont ellen 4 kockás támadást tesz lehetővé range 2-3-ra, a támadás során pedig szintén Crit-re fordítható egy sima Hit.

02_bomber.jpg

Colonel Jendon meccsenként kétszer az aktivációs fázis előtt úgy dönthet, hogy az adott körben minden baráti hajó csak R3-on kívül lock-olhat, amivel meg lehet érkezni az első lövéskörbe úgy, hogy már nem akkor kell lock-ot kérni. Persze így az ellenfél is gyorsan képbe kerül azzal, hogy melyik hajója van a legnagyobb veszélyben, a taktikáját pedig ehhez igazíthatja, tehát nem mondható, hogy verhetetlenné teszi a listát ez az előny (bár kétségtelenül jó képesség és sokat segít).

03_lambda.png

 1. meccs: Bye

A svájci lebonyolítás egyik jellemzője, hogy páratlan számú versenyző esetén a pillanatnyilag leggyengébb eredménnyel álló játékos minden fordulóban kimarad az eseményekből és egy 100 pont különbségű győzelmet (tehát 300 MOV-ot) jóváír számára a pontozórendszer. Mivel az első meccset megelőzően még mindenki egyaránt 0 pontos, sorsolás útján dől el, hogy kinek van ideje többet fényképezni és asztal mellett ácsorgással idegesíteni a versenytársait. Ezen a napon rám jutott ez a szerep.

Eredmény: „győzelem” (100-0)

 

 1. meccs: Ádám

A játszótársam listája:

lista_ta.PNG

Az már kiderült, hogy magasabb Initiative értékű és repozícionálásra képes hajók ellen nagyon meg tudnak szenvedni a bombázóim, itt pedig ez ismét a teljes ellenséges birodalmi alakulatra igaz volt. Ami picit enyhítette a dolog élét, hogy Redline legalább bombák és Trajectory Simulator nélkül érkezett, mert az egy swarm-szerűség ellen még durvább lett volna, de persze okozott így is fejfájást bőven.

04_5.jpg

Három lock kiosztásával sikerült elérnem, hogy Whisper lábon kihordott egy infarktust és inkább távolmaradt az első néhány kör eseményeitől. A jó megközelítés sajnos részemről ebben ki is merült, mert a főinkvizítor is túl óvatosan araszolgatott a maga lock-jával a Bespin felett, egy TIE Bomber pedig a béna range kontrolnak és a korai lépésem miatti kiszolgáltatottságomnak köszönhetően szabad és kizárólagos prédaként Redline elé került, aki alá is gyújtott rendesen.

05_5.jpg

Ezt követően egy kicsit valószínűtlen Proton Torpedoes lövés teljes életről letaglózta a v1-es TIE Advanced-et, miután az Evade helyett Barrel Roll akcióval próbált menekülni, csakhogy nem tudott hatótávon kívülre kerülni, majd gyengét dobott a zöldekkel, a Direct Hit pedig megpecsételte a sorsát. Onnantól, hogy a Phantom is beszállt a birkózásba, többek között a Juke-nak hála a bombázókra futószalagon kerültek a kártyák, Redline pedig zavarba ejtően sok megdobott védekezéssel igazán szívósnak bizonyult. A vége fájdalmasan szoros lett, a számológépek elpakolása után pedig az elmúlt két versenyen már másodszor kaptam ki igazán apró különbséggel.

Eredmény: vereség (95-97)

 

 1. meccs: Ádám

A játszótársam listája:

lista_ba.PNG

Az első összecsapást megelőző gondolataim újra előkerültek, itt is a teljes lázadó különítmény kimozoghatta a hajóimat. Ezen felül tekintélyes mennyiségű életet is tettek ki, bár a védekezésük nem volt túl acélos, ami azt jelentette, hogy ha jól tudok torpedózni, akkor van keresnivalóm akár egy X-Wing, akár az Ezeréves Sólyom ellen.

06_3.jpg

Az ellenfelem kevesebb játéktapasztalatának számlájára írható módon Thane túl vakmerően (és magányosan) közelített a hajóim felé a szélen, egy jól elkapott lövéskörrel sikerült számottevő sebzést bevinni, majd rögtön utána megblokkolni, aztán kivégezni. Ezt követően Wedge szorult be a sarokba, ahonnan nem is jött már ki, de közben a Bomber-ek is elég sokat sérültek és Han is lement 5 életre, pedig még mindig csak az idő fele körül járhattunk. Innentől viszont a kiürült tárak és a szétfelé néző puskacsövek miatt nem sok értelmes lövést tudtam leadni, Rhymer visszatöltötte ugyan a torpedóját, de három élettel, egy kézből dobott 3 hitre kézből dobott 3 blank válasz miatt a ravasszal az ujján megsemmisült. Keserves és hosszú kergetőzés következett az idő lejártáig, ami közben a Falcon a sok újradobásával tovább aprította a gépeimet, 1 élettel pedig végül élve távozott a csatatérről, ami egészen sok MOV veszteséget jelentett számomra.

Eredmény: győzelem (151-96)                                       

                                       

 1. meccs: Dani

A játszótársam listája:

lista_szd.PNG

Dani addigi mindhárom meccsét megnyerte, de én az egy vereségemmel is hozzá sorsolódtam ki, így megnézhettem élőben, hogy az Első Rend képviseletében mit is tud élesben mutatni két hatalmas Batmobile és egy TIE/sf botkormányát szorongató Quickdraw. A három hajó nagyon sok életet és ijesztő mennyiségű piros kockát jelentett a túloldalon, viszont – a Hyperspace Tracking Data miatti trükkös felpakolást leszámítva – az Initiative tekintetében nem voltam teljes hátrányban. A listában sok kis trükközési lehetőség és számomra újként ható képesség volt, ami tovább nehezítette a dolgomat, Phasma stresszosztása pedig egy TIE Bomber számára nagyon zavaró, ugyanis a megfordulás lehetőségét elveszi tőlük.

07_4.jpg

Ezt tetézve Dormitz miatt két kellemetlen célpont és egyben az első körre tokenekkel megpakolt ellenséges hajó már a kezdésnél nagyon közel volt, amivel ki tudták kényszeríteni, hogy ne tudjak Focus + lock módosítással torpedózni. A lock-okat sem jól kértem ki Jendon képességét használva, mert elszámítottam, hogy Tavson már lőtávon belül lesz, mire Rhymer lép, így vele Quickdraw-t kellett bemérnem – ezúttal inkább kényszerűségből. Meg is lett az eredménye ennek az engagement-nek, a múltkori Store Championship után 10 kockán 1 helyett 2 hitet sikerült összehoznom az Adv. Proton Torpedoes Focus nélküli eldurrantásával, továbbá a többi támadásom sem sokat ért. Daninak ráadásul egy olyan trükk még eszébe sem jutott, amivel tovább gyengíthette volna a támadásomat, de az már nincs meg, hogy pontosan hogy működött volna, mindenesetre hatalmas szüksége látszólag nem is volt rá ott az elején.

08_3.jpg

A saját maga által kölcsönadott, Major Rhymer-nek kiosztott hajót szépen lelőtte a First Order tisztje. Később a Lambda olyan 2 mm híján elesett egy Coordinate akciótól, amivel egy jobbat tudtam volna lőni Tavson hajójába, de azért így is sikerült elég rendesen lesebeznem, egy idő után pedig el is fogyott teljesen. Western Quickdraw az önként vállalt 1 pajzs veszteség után sokáig nem kapott sebet, aztán bement a sarokba, ahol sikerült fél élet alá vinnem. Onnan egy utolsókat rúgó Bomber után eredt, amivel legalább kétszer elfelejtkeztem a Damaged Engine-ről, pedig Crit tokent tettem a hajó mellé, mégis beállítottam neki éles kanyarokat stresszesen. Ez majdnem a meccsbe is került, ha az utolsó után van még egy kör, magától lemegy emiatt a pályáról. Helyette viszont én le tudtam adni a mérkőzés első (egyben utolsó) Barrage Rockets lövését, amivel éppen lefeleztem Dormitz kompját, ezzel pedig az utolsó pillanatban pontelőnybe kerültem még úgy is, hogy az addigra alig élő Jendon szintén leesett.

Eredmény: győzelem (136-124)

 

Végeredmény

Az első körben kapott bye és a 2-1-es mérleg segítségével a 3. helyet értem el, így a 2018-as kiadású mellé egy 2019-es győri oklevelet is begyűjtöttem.

09_3.jpg

Az új frakciókkal kiegészített idei változat is szép lett

A versenyt a 3 győzelmet elérők közti legjobb MOV-jával Zsolti zárta a dobogó legfelső fokán, gratulálok hozzá!

 

Összefoglalás és tapasztalatok

A közelmúltban lezajlott Store Championship-hez képest több hibát is kiiktattam és úgy éreztem, hogy kezd visszajavulni a játékom, de azért most is volt számos olyan döntés, amit jobban meggondolva máshogy kellett volna meghozni, mert időnként kívülről nézve valószínűleg nem festettem igazán rutinos játékos képét. Visszagondolva mindegyik találkozóból tudok értékes tanulságokat levonni, így nagyon is megérte a Red Squadron Pilots osztaggal elutaznom a versenyre. Nagy kérdés, hogy sikerül-e még a következő napokban némi koncentráltságot gyűjteni és mire megyek majd a mostani formámmal a Nationals nemzetközi mezőnyében.

A korábbi győri versenyekhez hasonlóan ezúttal is jól éreztem magam, köszönöm a szervezést és az ellenfeleknek a meccseket!

Akril játékelemek használata és kifestése

2019. január 11. - K_Imi

Az X-Wing játékelemei a hivatalos versenyszabályzat szerint két csoportba oszthatók: létfontosságú (pl. akadályok, bombák, aknák, manőversablonok és lőtávmérők) és nem létfontosságú (pl. tokenek, toronyfegyver-jelölők, hajószámok). Ezek alapvetően mind-mind kartonból készülnek, de több forrásból is helyettesítőek különféle menő műanyag (vagy akár fém, még ritkábban fa) alkatrészekkel. A lényeg mindig az, hogy a jelölők egyértelműek legyenek, a sablonok és mérőeszközök dimenziói pedig pontosan egyezzenek meg a hivatalos eszközök méreteivel (az 1-es és 2-es távmérőkből karton kiadású nem létezik, de műanyag változatuk megnyerhető egyes FFG versenyeken is). Ha ez teljesül, továbbá amennyiben az ellenfél, illetve a bajnokság marshal-ja(i) (a szabályok szakértője, aki az értelmezés kérdéses eseteiben végleges döntést hoz) is elfogadja, akkor szabadon használhatók a nem hivatalos holmik is. Igazság szerint magához a játékhoz kevésbé fontos ilyesmiket beszerezni, de kétségtelen, hogy nagyon jól mutatnak a playmat-en, valamint a papír manőversablonok sarkai sok használat után hajlamosak megkopni, ami a műanyag változattal nem fordul elő, tehát az esztétikai szempontok mellett még gyakorlati haszna is lehet a váltásnak (arról nem is beszélve, hogy amennyiben versenyen nyeri őket az ember, akkor trófeaként is jelzik a sikeres szereplését).

01_4.jpg

A műanyag komponensek érkezhetnek gyári festéssel (mint pl. a hivatalos FFG versenydíjak), időnként azonban csak előgravírozzák őket, a színezést pedig a tulajdonosnak kell megoldania. Ilyenkor könnyítést jelent, ha a gravírozás maszkolószalagon vagy védőfólián keresztül történt, de kicsit több munkával akkor is egész szép eredményt lehet elérni, ha nem ez a helyzet.

Az alábbiakban azt mutatom be, hogy a 2018-as Red Squadron Open és Invitational versenyeken szerzett nyereményeket hogyan csinosítottam ki.

 

Szükséges anyagok és eszközök

Festékek közül Citadel-t használtam, de természetesen bármilyen más, hasonló célra készült akrilfesték (pl. Vallejo) is megfelel. Ecsetből szintén Citadel márkájút vetettem be (Layer S), amit Imperial Assault figurákhoz vettem, de ilyen célra ettől olcsóbb is bőven megteszi. Lakkból egy matt Vallejo-ra esett a választásom, de ha valaki fényes hatást szeretne elérni, akkor a Citadel Ardcoat-ja jó megoldás lehet. Az apró részletek letisztításához jól jöhet még egy makettező szike, a későbbiekben majd látszik, hogy pontosan miért.

02_2.jpg

 

Elkészítés

Festés előtt érdemes a mintákban lévő portól egy kiselejtezett fogkefével vagy hasonlóval megválni, valamint ha már összefogdostuk a festendő felületet, akkor egy szappanos mosással a zsírtól is jobb megszabadulni, mert a tiszta műanyagra jobban tapad a festék.

Az RSI-s átlátszó lock-ok és hajószámok esetében, valamint a piros RSO lőtávmérőnél is a kevesebb néha több elvet követtem. Az előbbiekre két réteg Mephiston Red (Base) került, az utóbbira pedig egyszerű fehér színt választottam, amihez egy réteg Ceramite White (Base) és egy réteg White Scar (Layer) festést alkalmaztam. A kétféle fehér persze némileg túlzás, csak az egyik vagy csak a másik is elég lett volna, de ha már akadt otthon mindkettő, akkor használtam is őket. Az RSI sablonkészletben volt egy hajók helyének megjelölésére is alkalmas egyenes 1-es elem pluszban, itt – bár ezt már előre pirosra festve kaptam – úgy döntöttem, hogy ennek egyedi festést adok és a feliratot Abaddon Black (Base) segítségével átvarázsolom feketére.

Fontos, hogy semmiképp ne akarjuk megúszni a több réteg felvitelét, mert szép, egyenletes végeredményt csak azzal lehet elérni. A lényeg, hogy megfelelő mértékben hígított festékkel kell egyszer vékonyan átmenni a felületen és nem kell megijedni, ha ez még némileg foltos, hanem száradás után egyszer – vagy ha még akkor sem az igazi, kétszer – meg kell ismételni a műveletet. Egy hozzáértő javasolta korábban, hogy a vizet érdemes előtte felforralni, így ezt meg is szoktam tenni, majd miután visszahűlt szobahőmérsékletűre, neki lehet ugrani a pingálásnak.

Célszerű törekedni rá, hogy a mintán kívülre minél kevesebb festék kerüljön, de a főként részletesebb formáknál és a mélyebb gravírozásoknál biztosan mellé is fog menni valamennyi. Ezt tapasztalatom szerint a fényes, sima felületről egész jól el lehet távolítani akkor, ha néhány másodpercet vár a száradással az ember, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. az R1 feliratot végigfesti, majd elkezdi leszedni a felesleget. Erre több megoldás is van, talán a legegyszerűbb körömmel előrefelé letolni a festéket, de plasztikkártyával (pl. lejárt igazolványokkal) is lehet próbálkozni, a lényeg, hogy nagyon finoman kell csinálni, mert a fényes felület egyébként könnyen karcolódik.

03_2.jpg

A túlzottan megszáradt festékhez vagy az olyan apró részletekhez, mint a „PILOTS” felirat „P” és „O” betűinek közepe, már célszerű elővenni a szikét és nagyon óvatosan azzal lekaparni az anyagot.

04_4.jpg

Ha véletlenül sikerül szétkenni nagyobb felületen a festéket, akkor nedves bútortörlő kendővel ezt is el lehet távolítani, még száradás után is – csak arra kell vigyázni, hogy a festett mintába ne töröljünk bele.

05_4.jpg

Miután elégedett voltam minden rész kinézetével, már csak a lakkozás volt hátra, szintén némi forralt vizes hígítást követően. Ezt ajánlott megtenni, mivel ezek a játékalkatrészek mind olyanok, amik sokat vannak kézben, lakk nélkül pedig könnyen elkezdhet kopni rajtuk a festék.

Ha valaki még nem látott volna neki a saját szerzeményei kifestésének, csak bátorítani tudom, mert sokkal mutatósabbak lesznek. Jó pamacsolást!

GeekHub Store Championship beszámoló

2018. december 31. - K_Imi

Az Óév búcsúztatására jó időtöltésnek ígérkezett a 2018-ban Magyarországon rendezett második hivatalos FFG verseny, amelyen 28 – töltött káposztától és mákos bejglitől többé-kevésbé megfáradt – játékos állt rajthoz, hogy 4 kör svájci rendszerű meccs és TOP4 cut után kiderüljön, ki nyeri az utolsó idei X-Wing tornát hazánkban.

01_3.jpg

Mivel a közel két hónapja megnyert Red Squadron Invitational óta egyetlen percet sem töltöttem gyakorlással, fel sem merült, hogy új listát próbáljak ki, maradtam a viszonylag ismerős birodalmi különítménynél. Aki olvasta az előző néhány versenyről szóló beszámolómat, az bátran ugorja át a következő részt, de a rend kedvéért azért bemutatom a listámat:

lista_sajat_3.PNG

Major Rhymer képessége, hogy az általa hordozott torpedók és rakéták range-követelményét ±1 range mértékben megváltoztathatja. Kapott is ehhez egy Adv. Proton Torpedoes kártyát, aminek 1 töltése van és lock-olt ellenfélre lőhető ki 5 kockával (amiből egy sima Hit Crit-re fordítható), viszont míg alapesetben csak range 1-ben működik, Rhymer range 0-2-ben használhatja. A három Gamma Squadron Ace egyikét Barrage Rockets fegyverrel szereltem fel, ami fókuszált állapotban 3 kockás támadásokra ad lehetőséget range 2-3-as távolságra, a másik kettőre pedig egy-egy 2 töltéses Proton Torpedoes került, ami lock-olt célpont ellen 4 kockás támadást tesz lehetővé range 2-3-ra, a támadás során pedig szintén Crit-re fordítható egy sima Hit.

02_1.jpg

Colonel Jendon meccsenként kétszer az aktivációs fázis előtt úgy dönthet, hogy az adott körben minden baráti hajó csak R3-on kívül lock-olhat, amivel meg lehet érkezni az első lövéskörbe úgy, hogy már nem akkor kell lock-ot kérni. Persze így az ellenfél is gyorsan képbe kerül azzal, hogy melyik hajója van a legnagyobb veszélyben, a taktikáját pedig ehhez igazíthatja, tehát nem mondható, hogy verhetetlenné teszi a listát ez az előny (bár kétségtelenül jó képesség és sokat segít).

03_1.jpg

 1. meccs: István

A játszótársam listája:

lista_ti.PNG

A két ász kemény diónak ígérkezett, ugyanis erősen védekeznek és jól tudnak helyezkedni, mivel a teljes listám után lépnek, továbbá a parancsnokukról is tudom, hogy tapasztalt és jó játékos. Ezek ellenére tartottam tőle, hogy ha a Császár hintóját kezdem el torpedózgatni, akkor mire végzek vele, nem marad annyi hajóm, ami elég lehet a meccs végéig.

04_3.jpg

Ez utólag visszagondolva rossz stratégia volt, azzal kiegészítve pedig, hogy a majdnem két hónapnyi kihagyás után úgy játszottam, mintha ez lenne az első X-Wing versenyem, esélyem sem volt, hogy megszorongassam a Birodalom másik felét.

05_3.jpg

Jendon képességét úgy használtam az elején, hogy tisztában voltam vele, hogy a hajóimat ütköztetni fogom, tehát nem lesz akciójuk, utána pedig a Soontir és Rexler példásan kimozogta az osztagomat, gyakorlatilag lőni is alig tudtam a meccsen, amikor mégis sikerült összehozni valamit, azt nevetve kivédték. Az egyik körben a saját lépéssorrendemet is teljesen elbaltáztam, innen teljes összeomlás következett.

Eredmény: vereség (0-104)

 

 1. meccs: Balázs

A játszótársam listája:

lista_bb.PNG

Sok piros kocka, amivel nem szabad egy Bomber-t szembe küldeni, ugyanis még a Rhymer-rel lehetséges szimultán tűzben való revansvételre sem számíthattam, mivel a Swarm Tactics miatt minden lázadó 5-ös initiative értéknél lő. Abban biztos lehettem, hogy az ellenséges alakzat egyben fog közelíteni, így meglehetősen bajban éreztem magam, mert egy TIE Bomber nem igazán tud elbújni egy ilyen négyhajós csapat elől.

06_2.jpg

Amivel szerencsém volt, hogy a távolság pontatlan felmérése és az akciók hibás kiosztása miatt Rhymer nem kapott torpedót, fél életen túlélte a felkelők teljes támadását, majd a saját torpedójával maximális sebzést küldött az Y-wing-be. Innentől jó helyzetben voltam, Dutch nem is élt már sokáig, és bár a módosítatlan lövéseimnek nem volt sok hatása, maradt elég Proton Torpedoes és Barrage Rockets töltetem, hogy a többieket is meg tudjam semmisíteni, mielőtt a saját listám túl nagy károkat szenvedett volna. Hozzátartozik a történethez, hogy a Lázadás képviselői nem egyszer pechesek voltak a dobásoknál, valamint több azonnal berobbanó Fuel Leak is feljött nekik, de úgy érzem, hogy én nem követtem el komolyabb hibát, ez pedig döntőnek bizonyult a mérkőzés kimenete szempontjából.

Eredmény: győzelem (200-59)

 

 1. meccs: Ricsi

A játszótársam listája:

lista_sr.PNG

Blogwriter Wars és az első meccsem az Ellenállás erőivel szemben. Sok-sok hajó (hogy mer valaki 5 gépet tenni egy listába?!), de az új A-wing-ek előtt lőhetnek a hajóim, ami nem rossz, Chewbacca pedig nem védekezik túl erősen. Mindazonáltal nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egy A-wing 3 zöld kockával védekezik, ami ellen sok lövés kellhet még akkor is, ha csak 4 élete van, a Falcon-ba pedig azért kell sok, mert sok élete van. És akkor ott tartunk, hogy 5 olyan hajót kellene megsemmisíteni, amikbe sok lövés kell.

07_3.jpg

A megközelítést nem gondoltam túl, felvállaltam a joust-ot, de arra nem számítottam, hogy ezt Chewbacca is meg fogja tenni. Pedig ha végiggondolom, hogy ő is a közelben akar majd lenni, amikor csetepatéra kerül a sor (a képessége, hogy amikor range 0-3-ban megsemmisül egy baráti hajó, akkor végrehajthat egy akciót, majd leadhat egy lövést), akkor kérhettem volna rá a lock-okat, amiket az A-wing-ek kaptak és fordítva, Rhymer rástartolhatott volna egyből az egyik vadászra.

08_2.jpg

A bajt tetézte, hogy távolság kontrolja egyértelműen nem sikerült, a 3 Gamma közül egyedül a Barrage Rockets-t hordozó lőhetett másodlagos fegyverrel, a blokkra való felkenődés miatt pedig a másik kettő még csak fókuszálni sem tudott. Rhymer ugyan ellőtte az Adv. Proton Torpedoes-t, de ehhez lock-ot kellett kérnie, amivel nagyon fájdalmas volt 5-kockán 4 Focus eredményt dobni, az egészet újradobva pedig az 1 db Hit sem volt épp felvillanyozó. Ezt követően az ellenállók alakzata összezavarodott, a sok ütközés miatt alig tudtak akciózni, csakhogy az én hajóim pedig rossz felé néztek, ezért innentől iszapbirkózás-jellege lett a csatának. Egy A-Wing leesett egy lövésből egy torpedótól, egy Bomber tőlem is odaveszett, fej-fej mellett romboltuk egymás alakulatát. Érzésem szerint Chewbacca bónusz lövései sokat értek, a magam részéről pedig nagyon elrontottam, hogy a Lambda későn ért oda verekedni, pedig a 3-4 kockás lövései erősen hiányoztak. Szoros meccs volt, az utolsó körben egy 3 életes bombázó egy kézből dobott 3 találatra range 3-ból 1 Focus és 2 semmi védekezéssel válaszolt megfordulás után, amivel az utolsó pillanatban elvesztettem a pontelőnyt, amit szintén a végén szereztem azzal, hogy Rhymer visszatöltött torpedója elporlasztott egy elfogó vadászt. Bármelyik megtörténhetett volna korábban is, a végére időzítve persze nem esett jól a dolog, főleg úgy, hogy az utolsó dobásból 3 zöld kockán 3 Evade jött kézből, amire semmi szükség nem volt emlékeim szerint. Mindazonáltal győzelmet nem érdemeltem, ahhoz ügyesebben kellett volna játszani.

Eredmény: vereség (112-118)                                        

 

 1. meccs: Róbert

A játszótársam listája:

lista_pr.PNG

Eléggé lelombozva készültem az utolsó párosításhoz, de Guri ellen már játszottam és tudtam, hogy a sok torpedómmal zavarba lehet hozni, ha nem hagyok neki mozgásteret és jól lefedem a lehetséges előfordulási helyeit a tűzíveimmel. Persze mindenképp két erős hajóról és pilótáról van szó (az Escape Craft dokkolva kezdett), akiket nem szabad lebecsülni, de szerettem volna legalább 2-2-re menteni a napot és úgy álltam a dologhoz, hogy nem hagyom magam, inkább igyekszem kihasználni a hajóim számbeli fölényét.

09_2.jpg

A 3 Gamma Guri gépét mérte be, Rhymer Han-t, továbbá ezúttal Jendon sem spektívvel nézte az eseményeket, hanem sietett a sűrűjébe pofozkodni. Guri az Advanced Sensors használatával repozícionált, de ezzel is bejött a két Proton Torpedoes lőtávjába, sőt, a módosítatlan védekező kockákon a teljesen módosított támadások ellen semmi használhatót nem dobott, így az első lövéskörben megsemmisült. A Falcon is sebződött, a következő körben pedig sikerült teljesen bekerítenem.

10_4.jpg

Itt egy boost helyett a Rigged Cargo kidobása mellett döntött, én pedig Han lövései után minden fegyveremet rázúdítottam, amivel sikerült is felrobbantani. L3-37 kényszerkidokkolása után 1 élettel vágott bele a küzdelembe, miután a gazdája már korábban eltüzelte az ő pajzsait is. Nekem eddigre 3 hajóm szenvedett 1-1 sérülést, az ellenfelem pedig a kidokkolást követő körben feladta a meccset.

Eredmény: győzelem (200-0)

 

Végeredmény

A TOP8-ról előzetesen dédelgetett álmaim a harmadik fordulóban szertefoszlottak, végül a két győzelmet elérők között szerzett legmagasabb MOV a 10. helyre juttatott.

11_4.jpg

A TOP32 Juke és Kuzmin karácsonyi ajándéka

A verseny győztese Kuzmin lett, gratulálok az eredményhez!

 

Összefoglalás és tapasztalatok

Sajnos a gyakorlás hiánya rányomta a bélyegét a szereplésemre, nagyon döcögött a birodalmi gépezet, de a megnyert meccsekből azért lehet erőt meríteni a januári viadalokra. Az ellenfeleknek köszönöm a tanulságos és jó hangulatú meccseket!

A második kiadás megérkezése óta játszott versenyek mérlegét tekintve 26 összecsapásból 17-et tudtam megnyerni és 9 alkalommal kaptam ki, ami 65%-os győzelmi arányt jelent erre az évre. Bár az egyenlőtlen eloszlás miatt ez 6 versenyből 2 dobogós helyezéshez is hozzásegített, 2019-re jó célkitűzésnek tűnik, hogy ezen a mutatón javítsak.

Magyar X-Wing játékosok külföldön 2018-ban

2018. december 21. - K_Imi

Véleményem szerint a Star Wars X-Wing játék egyik nagy pozitívuma, hogy mindenki megtalálhatja benne a számítását, legyen szó akár olyan rajongókról, akik kisebb anyagi befektetéssel vesznek pár hajót azért, hogy otthon a konyhaasztalon néha összehozzanak egy hangulatos kis űrcsatát, vagy épp a teljességre törekvő gyűjtőkről és szenvedélyes játékosokról, akik nagyobb összegeket és sok időt áldoznak a készletük fejlesztésére és a gyakorlásra, valamint a versenyeken való részvételre.

Ugyan Magyarországon nem lehet panaszunk a versenyzési lehetőségekre (ott az éves X-Wing Liga, a Kedd Esti X-Wing, a Red Squadron versenyek, a Győrben jelenleg is futó és a jelek szerint Szolnokon újrainduló versenysorozat, valamint 2018-ban volt már egy hivatalos FFG Regional Championship, küszöbön áll a következő Store Championship, 2019 elején pedig jön egy újabb Nationals is), de a korábbi évekhez hasonlóan idén is voltak néhányan, akik még ennél is tovább mentek és külföldi rendezvényekre is elutaztak, hogy nemzetközi mezőnyben is kipróbálják magukat. Ebben az évben először nekem is volt szerencsém csatlakozni két delegációhoz és mindkét alkalommal jó társaságban töltött, remek kirándulásnak bizonyult a dolog. Ennyi tapasztalattal a tarsolyomban mindenkit csak bátorítani tudok, hogy amennyiben kedve van és a lehetőségei engedik, jövőre csatlakozzon a magyar csapathoz, mert egy nemzetközi verseny hangulata igazán egyedi, főleg, ha még az indulók száma is több százas nagyságrendben mozog. A külföldi versenyekről szóló információk megosztását, valamint a rajtuk való részvétel szervezését külön Facebook csoport segíti.

Az elmúlt időszakban a többiek segítségével összegyűjtöttem néhány adatot a 2018-as külföldi szerepléseinkről, amiket szöveges ismertetés helyett életem első (ennek megfelelően kissé fapados) infografikáján mutatok be alább.

infografika.png

Mehet a kövkör?

2018. december 17. - K_Imi

Egy X-Wing verseny során – a speciális versenyformátumokat és a döntőket leszámítva – a résztvevőknek alapvetően 75 perc áll rendelkezésükre a mérkőzések lejátszására. Ez a játékkal ismerkedők számára elsőre soknak tűnhet, de ahogy valaki rutinosabb versenyzővé válik, egyre többet hallhat olyan megjegyzéseket, hogy „Ó, de sok hajó van a pályán, ez lassú meccs lesz.”, illetve a „Ha még egy köröm lett volna...” kezdetű, általában a mesélő győzelmével végződő elmélkedések sem éppen ritkák. Ahhoz, hogy a játékos jobban tudja menedzselni a saját idejét és eredményesebben meg tudja tervezni az összecsapást, nem árt tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mennyi lejátszható körre számíthat. Ez hasznos lehet ahhoz, amikor a célpontok prioritási sorrendjét próbálja felállítani (egyes – főként a gyengén védekező – hajóknál egész jól meg lehet saccolni, hogy mennyi lövés szükséges a megsemmisítésükhöz), vagy épp a stratégiáját próbálja megtervezni (amiben ha pl. menekülés is szerepel, akkor az sem mindegy, hogy azt mennyi körön keresztül kell majd megvalósítani).

Ez persze nagyon jól hangzik, de honnan is lehetne a mérkőzésenkénti körszámokról szóló adatokhoz hozzájutni? Nos, az egyik út, ha a meccsei során az ember folyamatosan jegyzeteli pl. a megkezdett tervezési fázisok számát. Ha ez valakinek megy úgy, hogy nem felejti el és nem zökkenti ki a koncentrációból, akkor kiváló megoldás, amivel specifikusan saját magáról szóló információi lesznek, viszont a mintaszám várhatóan nem lesz nagy, továbbá nem egy átfogó fog képet kapni a versenyszerű játékról. Ha inkább ez a cél, akkor a videón rögzített meccsek elemzése nyújthat segítséget – ami a viszonylag sok közvetítésnek hála jól járható útnak tűnik.

01_analysis.png

A tavalyi évben (még bőven az első kiadás időszakában és jóval a második bejelentése előtt) a Gold Squadron Podcast megjelentetett egy összefoglalót ebben a témában, ahol a fő kérdések arra irányultak, hogy a játékosok szerint hány kört játszanak le átlagosan egy mérkőzésen, valamint szerintük mennyi lenne az ideális, végül pedig természetesen az, hogy ehhez képest mi a valóság. A 82 meccs elemzése és a 668 játékos által kitöltött kérdőív alapján akkor kapott eredmények szerint a válaszadók úgy érezték, hogy átlagosan kb. 14 kört játszanak le, holott 17 körül lenne az ideális, ehhez képest viszont a valóságban átlagosan 11,3 (±3,4) kör fért bele egy meccsbe. A fentebb lévő linken elérhető dokumentumban szó esik az egymás után következő körök szerepéről és várható eseményeiről is, a versenyszerű játék iránt mélyebben érdeklődők számára érdekes olvasmány lehet.

Tekintve, hogy a GSP által végzett „kutatás” óta eltelt egy kb. év, valamint megérkezett az X-Wing második kiadása, úgy gondoltam, hogy ideje ismét elővenni a témát és egy részben hasonló, de friss, valamint részben másra irányuló adatgyűjtést végezni. Arra voltam kíváncsi, hogy (1) mennyi kört játszanak átlagosan egy versenymérkőzésen, (2) a körök száma mennyire változatos, továbbá (3) hogyan alakulnak ezek az adatok a pályára tett hajók számának függvényében.

Én ugyan a kérdőívezést nem ismételtem meg, de aki szeretne játszani egyet gondolatban és nem az eredményekkel kezdte az olvasást, annak nem késő, hogy gondoljon két számra: mennyi kört játszik átlagosan egy meccsen és mennyi lenne szerinte az ideális (tehát érzése szerint gyorsabbaknak vagy lassabbaknak kellene lenniük a mérkőzéseinek, esetleg jó az úgy, ahogy van).

A számításokhoz 76 db, már a második kiadással lebonyolított, a YouTube és a Twitch felületén elérhető mérkőzést vettem figyelembe, méghozzá az alábbi forrásokból:

 • Egyesült Királyság: Nerf Herder III
 • Franciaország: National Championship
 • Kanada: PTL Open 2018
 • Magyarország: Championship Arrabona 2.0 2018/1-2; Red Squadron Open és Invitational 2018
 • Spanyolország: Store Championship Valencia
 • Svédország: FFG Nordic Championships 2018
 • USA: Mynock Open 2018; Crossroads Classics 3

Az elemzett meccsek megoszlása az egyes versenyek között az alábbiak szerint alakult:

02_versenyek.png

A következő diagram szemlélteti, hogy a mintában mekkora hajószámú listákat tettek asztalra a játékosok (ez a szám a szabályok szerint 2 és 8 között mozoghat). Feltűnő, hogy magasan a háromhajós listákból volt a legtöbb (több, mint az összes eset fele), ezt követte kb. feleannyi előfordulással a négy-, majd még kevesebb alkalommal az öthajós listák megjelenése. Alkalomszerűen került a mintába még 2, 6 és 7 hajót felvonultató összeállítás is.

03_listankenti_hajoszam.png

Alább látható, hogy ezekből a listákból milyen kombinációk milyen gyakorisággal jöttek ki, vagyis az, hogy a meccseken egyszerre mennyi hajó került fel a két játékos oldaláról együttesen. Az előző adatok alapján nem meglepő, hogy dominált a 6 hajóval induló összecsapások előfordulása, de viszonylag sok volt a 7, 8 és 9 hajóval kezdődő ütközet is. Ezeken kívül 5, 10, 11 és 12 géppel lefolytatott mérkőzésből is becsúszott néhány.

04_meccsenkenti_hajoszam.png

Mivel ennek a cikknek egyáltalán nem célja a „meta” elemzése, erről nem is írok többet, már csak azért sem, mert a nagy versenyeken a közvetített meccsek száma elenyésző az összeshez képest, tehát arra, hogy a különböző hajószámú listák népszerűségét vizsgáljam, reprezentativitás hiányában alkalmatlannak tartom ezeket az adatokat (az egyes versenyek átfogó listaelemzésére való a sok Facebook-csoport, fórum és listagyűjtemény). A lényeg innen, hogy szerettem volna bemutatni, hogy az én mintámba milyen meccsek kerültek, mert az az eredmények értelmezését esetleg árnyalhatja a későbbiekben.

És akkor az eredményekről (bár lesz itt még némi anyag és módszer is - mekkora szerencse, hogy ez nem egy szakdolgozat és nem kell majd lebíráltatnom az irományt). Van egy dolog, amin aránylag sokat rágódtam, mégpedig az, hogy nem minden játék tart pontosan 75 percig (vagy hamarabb véget ér az egyik fél győzelmével, vagy döntőről van szó, ahol 120 perc az időlimit), ami alapvetően befolyásolhatja, hogy mi jön ki a különféle számolásokból. Az én mintámban egész pontosan 34 db 75 perces játék volt, ami kevesebb, mint az összes megnézett videó fele, ami miatt tényleg fontosnak tűnik ezt figyelembe venni. Végül azt a megoldást választottam, hogy bemutatom a száraz tényeket, amelyek a ténylegesen lejátszott körök számán alapulnak, utána pedig csavarok egyet a dolgon és 75 percre átkalkulált adatokból is megpróbálok kihozni valamit.

A ténylegesen lejátszott körök átlagos száma 8,8 (±2,5) volt, ami 2,5-del kisebb, mint a tavalyi GSP-féle felmérés hasonló adata. Ez önmagában meglehetősen kevésnek, a másikkal összevetve pedig nagy különbségnek tűnik. Az okok közt lehet talán az, hogy egyszerűen sok olyan mérkőzés került bevonásra, ahol az egyik játékos gyorsan elkalapálta a másikat, vagy épp sok olyan háromhajós lista volt, ahol inkább kivárásra játszó arc-dodger-ek szerepeltek. Szerintem kevésbé valószínű, de akár az is belejátszhat, amit a második kiadás által indukált változásként vetítettek többen is előre, nevezetesen, hogy a bukható akció miatt pl. a repozícionálást és a lock-olást jobban meg kell gondolni, ezzel pedig több idő megy el.

A 75 percre vetített körszám átlaga 11,0 (±3,9)-nek adódott, ami már sokkal jobban megközelíti a GSP tavalyi eredményeit. Hozzátartozik a dologhoz, hogy ez az adatsor nem normál eloszlású, így az átlag nem feltétlenül jellemzi jól a sokaságot, ezért itt a mediánt (az adatokat növekvő sorrendbe állítva középen található értéket) is megadom, ami 10,1.

Ha már voltak itthoni (16 db) és külföldi (60 db) meccsek is, akkor érdekesnek tartottam ilyen bontásban egy összehasonlítást elvégezni. A tényleges körszám a hazai videóknál átlagosan 8,5 (±1,6), míg a külföldiek esetében 8,9 (±2,7) volt. Ez ránézésre nem jelentős különbség, valamint a t-próba sem mutatott ki szignifikáns eltérést. Más a helyzet akkor, ha 75 percre vetítjük a lejátszott köröket. Közös nevezőre hozva a körszámot, a magyar versenyek elemzett meccseinek átlaga 9,1 (±2,0), a külföldieké ezzel szemben 11,5 (±4,1) volt, ami t-próba alapján statisztikailag is igazolható különbségnek bizonyult. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a hazai versenyek mintaszáma alig több, mint negyede a külföldiekének, az utóbbi adatsor szórása pedig duplája a miénknek, de ezzel együtt elmondható, hogy szigorúan a megfigyelt mérkőzéseket tekintve a külföldi versenyeken összességében tempósabban zajlott a játék.

A ténylegesen lejátszott körök számát a pályán lévő hajók együttes számának függvényében ábrázolva a következő diagramot kaptam. Erről leolvasható, hogy a legkevesebb körig tartó mérkőzés mindössze 3 körből állt, a legtöbb pedig, amit be tudtak préselni, 17 volt (kis érdekesség, hogy ez nem egy 120 perces döntő volt, hanem egy 72 perc alatt lezavart svájci szakaszos meccs). Az is látszik, hogy a gyakran előforduló hajószámoknál nagyon nagy minimum-maximum különbségek vannak, ezek közt pedig többé-kevésbé egyenletesen oszlanak el az adatok, tehát nagyon változatos az, hogy hány kör ment le a videózott játékok alatt.

05_hajokor_tenyleges.png

Ez alapján tehát nem lehet kimondani, hogy a pályán lévő hajók száma már előre meghatározza azt, hogy sok vagy kevés kör fog beleférni egy meccsbe. Jobban belegondolva ez azért egész jól magyarázható, hiszen nincs két egyforma mérkőzés és két egyforma játékos sem, mindenki egy kicsit más tempóban játszik, ami ráadásul a meccs közben is változik. Ezen kívül ott van még a listatípusok működése közti – cseppet sem elhanyagolható – különbség is, ami legalább annyira fontos, hiszen nem mindegy, hogy 3-3 jouster hajó áll egymással szemben, akik odamennek, jól agyonlődözik egymást és vége a dalnak, vagy 3-3 ász, akik egy órát kergetik egymást, mire egy rossz védekező dobásból valaki esetleg lemegy fél életre. A tanulság talán az, hogy a teljes általánosítással óvatosan kell bánni.

Ha megnézzük, hogy fest a 75 percre vetített körszám a hajók számának függvényében, akkor a lenti ábrán látható, hogy itt már ugyan mutatkozik egy negatív összefüggésnek tűnő valami, de a nagy változatosság ugyanúgy megtalálható itt is, valamint elég széles sávban szóródnak az adatok.

06_hajokor_normalt.png

Az összefüggés statisztikai értelemben olyan gyenge, hogy tulajdonképpen nincs is, tehát a hajók száma igazolhatóan nem determinálja a meccsek tempóját sem, azonban ugyanezt az adathalmazt boxplot-on vizsgálva az 5 és a 9 közti számú hajóval kezdődő meccseknél a mediánban mégis látható valami csökkenés a játék sebességében, ha az együttesen a játéktéren lévő hajók számát növeljük.

07_hajokor_normalt_box.png

A három utolsó diagram végső konklúziója számomra összefoglalva az, hogy a több hajót felvonultató meccseken talán könnyebben előfordulhat, hogy kevésbé lesz pörgős a játék, ugyanakkor kevés hajóval is lehet kevés körből álló és kevésbé gyors mérkőzéseket is játszani, a sok hajó pedig nem feltétlenül fog gyengébb tempót eredményezni, mint amikor akár feleannyi gép kerülne a playmat-re felpakoláskor.

Remélem, hogy a legtöbben találtak hasznos, de legalább érdekes dolgokat a cikkben, ami esetleg további gondolatokat ébreszthet, vagy épp segíthet az Olvasónak saját magáról eldönteni, hogy az átlaghoz képest lassú vagy gyors játékosnak számít-e.

Jó körszámolgatást és jó játékot!

Mi fán terem a Star Wars X-Wing? – Játékismertető vendégposzt

2018. november 24. - K_Imi

A közelmúltban lehetőséget kaptam, hogy a nemrég megújult Inkvizítor portálra írjak egy cikket, ami bemutatja ezt a remek játékot azoknak, akik még nem ismerik. Ha bárkinek van olyan ismerőse, akit szeretne a hobbitársak közé csábítani, bátran mutassa meg ezt a kedvcsináló írást, ami a képre kattintva érhető el!

inkvizitor.jpg

A közepes talpakról II. – Repülés alakzatban

2018. november 14. - K_Imi

Az X-Wing második kiadásában a leglátványosabb újdonságok egyike a Medium Base, vagyis a közepes hajótalp bevezetése volt. A mostani poszt előzményében áttekintettem a közepes talpakra vonatkozó szabályokat és a manőverezésük jellegzetességeit, így ezúttal következhet a formációs repülés témaköre.

01_borito.jpg

A bejegyzéshez az ötletet a Back to Dials Podcast cikke adta, az általuk összegyűjtött dolgokat igyekeztem lefordítani, ellenőrizni és kiegészíteni. Az illusztrációk a Vassal Star Wars X-Wing Miniatures Game 8.2.0 moduljával (fejlesztő: Mu0n) készültek.

Formációk közepes talpakkal

Egymás melletti, párhuzamos pozícióból indulva két közepes hajó egyazon irányba bármilyen sebességű éleset fordulva szépen érkezik egymás mögé (akárcsak a kis- és nagytalpas hajók). Éles manőverek előtt érdemes a kezdő helyzetnél egy manőversablon-szélességnyi helyet hagyni a hajók között, de elég lehet egy lőtávmérő-szélességnyi is. A fordulás után a két hajó Bullseye arc-ja pontosan fedi egymást, valamint hasznos lehet fejben tartani, hogy amit az elöl lévő már csak range 3-ban vagy range 2-ben ér el, azt a hátul lévő még éppen „elcsípi” ugyanazon a távolságon. A következő ábra tetején látható, hogy a közepes talp 1-es élest kanyarodva is fordul már annyit, hogy átlépje az előtte álló hajót ütközés nélkül.

02_mm_derek.PNG

Ha a hajók eltérő sebességgel hajtják végre az éles fordulást, akkor 3-as és 2-es éles manővert párosítva már 1 kis talpnyi (KiT) távolságot kell hagyni a kiinduló pozícióban. Itt már a két Bullseye arc nem lapol át, cserébe nagyobb területet lefednek, tehát nagyobb esély van rá, hogy legalább az egyikbe bekerüljön az ellenfél.

03_mm_derek_3-2.PNG

Amennyiben a játékos még nagyobb területet szeretne beborítani a tűzívekkel, az egyik hajó léphet 3-as, a másik pedig 1-es sebességgel. Ekkor még nagyobb hézaggal kell őket indítani, 1,5 KiT távolság (ami valójában kb. 2 mm híján egy közepes talp szélessége) kell ahhoz, hogy ne kerüljenek átfedésbe a lépést követően.

04_mm_derek_3-1.PNG

Ugyanebből a kezdeti pozícióból indulva – a szükséges 4-es Koiogran forduló és 3-as Tallon roll manőverekre képes gépekkel – megoldható akár az is, hogy a két hajó a következő körben egymás mögött álljon, visszafelé nézzen és a Bullseye arc-juk átfedjen egymással.

05_mm_k_t.PNG

Ha a két gép egyforma sebességű enyhe fordulót vesz, akkor sebességtől függetlenül 1 KiT távolságról érdemes indulni velük, hogy biztonságos távolságban legyen a sarkuk.

06_mm_enyhe.PNG

Az alábbi kép azt mutatja, hogyan érkeznek egymáshoz képest a hajók különböző sebességű enyhe manőverekkel. Ha ilyen alakzatot szeretnénk tartani, akkor a mozgás előtt manőversablon-szélességnyi (azaz 0,5 KiT) távolságban érdemes elhelyezni a talpakat. Ilyen esetben a leggyorsabban forduló és egyben leghátsóként célba érő hajó talpának elülső széle 1 KiT-nyival lesz hátrébb, mint a leglassabb (1-es) kanyart végrehajtó, legelőrébb érkező hajó talpának eleje. Ez a következő kör tervezéséhez hasznos információ, mivel pl. egyenes előre folytatással a két szélső hajó talpa egy vonalba hozható, ha a hátrébb lévő 1-gyel gyorsabban mozog, mint az elülső gép. A középső hajó a neki beállított sebességtől függően majd picit hátrébb vagy előrébb lesz, mint a két szélső.

07_mmm_enyhe_sorozat.PNG

Amennyiben már közvetlenül az enyhe manőver után egy vonalban szeretnénk látni a hajóinkat, akkor kettőt tudunk együtt mozgatni 1-es és 3-as sebességgel, 1 KiT szélességű üres helyet hagyva.

08_mm_enyhe_3-1.PNG

Vegyes formációk

Az egyenes előre mozgásnál a manőver sebességét a talp hosszához adva azt kapjuk meg, hogy a hajótalp elülső éle mennyit fog előrehaladni a pályán. Ebben az esetben az 1,5 KiT teljesen jó közelítés, ha meg szeretnénk becsülni, hogy a közepes talpú hajó hova fog érkezni. A lenti képen az látható, hogyan lehet úgy mozgatni a három különböző talpméretet, hogy a manőver végrehajtása előtt a hátsó, utána pedig az elülső élük legyen egy vonalban.

09_elore_egyenes.PNG

Innentől a kis és nagy hajókat könnyű egy vonalban tartani (a kicsinek mindig 1-gyel gyorsabb előrét kell betárcsázni), a közepes talp azonban csak minden második körben lesz egy magasságban a többiekkel. Ha a játékos mégis a következő körben szeretné egy vonalba hozni a hajókat, akkor a Barrel roll akció lehet a megoldás, mivel az közepes és nagy hajóknál épp 0,5 KiT igazítást tesz lehetővé. Itt arra kell viszont tekintettel lenni, hogy a repozícionáló hajó esetleg túl messzire sodródhat a társaitól.

10_egyenes_br.PNG

Azonos sebességű éles manővereknél kis és közepes talpakat együtt reptetve a következő ábrán szereplő módon lehet mozogni. Attól függően, hogy a kis vagy a közepes talp esik a kanyarodás irányába, kiinduláskor különböző szélességű üres helyet lehet hagyni a gépek között. Megfigyelhető, hogy amennyiben a kis talp kerül előre, akkor a tűzívek távolságbeosztása között egész nagy, fél range-nyi átfedés lesz. Az itt látható esetben a hajók úgy indultak, hogy a talpak eleje volt vonalban, így a Bullseye átfed. Amennyiben inkább nyitni szeretnénk az alakzatot, hogy több esély kínálkozzon valakit Bullseye-ba fogni, úgy is lehet indulni, hogy a talpak közepe vagy hátsó széle esik egy egyenesre.

11_ms_derek.PNG

Szintén megvalósítható egyforma éles fordulás nagy és közepes hajókat párosítva. Itt figyelni kell rá, hogy – amennyiben nem az a kifejezett cél - érdemes inkább a közepes talpat előre tenni, mert fordított esetben amit a nagy R3-ban lát, azt a közepes el sem éri. A Bullseye arc átfedésére és nyitására vonatkozó észrevétel a kis és közepes hajópárnál leírthoz hasonló.

12_ml_derek.PNG

Eltérő sebességű derékszögű kanyarkombinációk közül az egyetlen, ami számomra kiemelendőnek tűnik, az a következő képen látható eset. Itt kiinduláskor egy közepes és egy kis hajó van egymás mellett úgy, hogy a talpak hátsó széle van vonalban, a köztük lévő távolság 0,5 KiT + két vastag hajszál, a közepes kívülről lép 3-as, a kicsi pedig belülről 1-es sebességgel, a lépés után pedig a talpak eleje szépen egy vonalba érkezik.

13_vegyes_derek.PNG

Az enyhe fordulókat tekintve nem sok olyan párosítás adódik vegyes talppároknál, ahol valamilyen jól meghatározható kezdő pozícióból kiindulva a manőverek után a hajók megjegyzésre érdemes helyzetbe kerülnének egymáshoz képest. Az egyik ilyen lehetőség, ha kívülre egy kis talp kerül, ami 3-as sebességgel mozog, tőle 0,5 KiT távolságra pedig a közepes talp indul és 1-es enyhe kanyart hajt végre. Ebben az esetben a két gép megtartja azt a helyzetet, hogy a talpuk elülső széle egy vonalban áll (bár a köztük lévő távolság egy kicsit nőni fog).

14_ms_enyhe.PNG

Amennyiben egy közepes és egy nagy hajót érintkezve, a talpak hátsó szélét egymáshoz igazítva helyezünk el a pályán, akkor az alábbi képen látható módon 1-es és 2-es enyhét fordulva velük szinte ugyanúgy érkeznek, de lesz köztük egy kisebb távolság, ami a játékos számára éppen előnyös lehet. Innentől tovább mozogva pl. egyenes manőverekkel a fentebb írt módon lehet az elülső talpéleket vonalba hozni.

15_ml_enyhe.PNG

Ha az előzővel ellentétes módon a nagy hajó irányába mozgunk enyhén kanyarodva, akkor elülső szélekkel egy vonalban kezdve és a hajók közt egy kis hézagot (kb. egy élére állított sablon vagy lőtávmérő vastagságát) hagyva, 1-es és 3-as sebesség mellett a két gép szintén tartja az egymáshoz viszonyított helyzetét – a köztük lévő távolságot ezúttal is biztonságosabbra növelve.

16_ml_enyhe_2.PNG

A bemutatott dolgokat persze lehet még variálni és egymással kombinálva tovább is fűzni, de remélem, hogy a cikkben szereplő alapok között is sokan találnak hasznosítható újdonságot. A formációs repüléshez jó gyakorlást!

Red Squadron Invitational 2018 beszámoló

2018. november 09. - K_Imi

Az előző nap a Vörös Ötös által szervezett Red Squadron Open-en való felemás (de inkább gyenge, ugyanakkor nagyon tanulságos) szereplésem ellenére a körülmények alakulása miatt utolsó utáni beugróként én is bekerültem erre a versenyre, amin 16-an indultunk. Először svájci rendszerben folyt le 4 forduló, majd az ezt követően az első két helyen álló versenyző játszhatott egy döntőt a végső győztes cím elnyeréséért. Néhány hiányzótól eltekintve Magyarország jelenlegi legjobb játékosainak jelentős része jelen volt, így a mezőny nagyon erősnek ígérkezett, de azért szerettem volna nem leszerepelni. Úgy álltam a dologhoz, hogy 2 győzelemmel ilyen társaságban már nem lehet okom panaszra, ha pedig 3-at is sikerülne elcsípni, akkor bőven elégedett lehetek.

01.png

Az előző napi összeállításnál maradtam, mivel abban volt eddig a legtöbb gyakorlásom, ezért bíztam benne, hogy ez előbb-utóbb kifizetődik és van esélyem vele elérni a kitűzött célt (illetve este erőm sem lett volna már átpakolni a táskámat, de a fő ok azért szerencsére nem ez volt). Aki olvasta a Red Squadron Open-ről szóló beszámolómat, az bátran ugorja át a következő két bekezdést, de a rend kedvéért azért itt is bemutatom a pontos listámat:

lista_sajat_2.PNG

Major Rhymer képessége, hogy az általa hordozott torpedók és rakéták range-követelményét ±1 range mértékben megváltoztathatja. Kapott is ehhez egy Adv. Proton Torpedoes kártyát, aminek 1 töltése van és lock-olt ellenfélre lőhető ki 5 kockával (amiből egy sima Hit Crit-re fordítható), viszont míg alapesetben csak range 1-ben működik, Rhymer range 0-2-ben használhatja. A három Gamma Squadron Ace egyikét Barrage Rockets fegyverrel szereltem fel, ami fókuszált állapotban 3 kockás támadásokra ad lehetőséget range 2-3-as távolságra, a másik kettőre pedig egy-egy 2 töltéses Proton Torpedoes került, ami lock-olt célpont ellen 4 kockás támadást tesz lehetővé range 2-3-ra, a támadás során pedig szintén Crit-re fordítható egy sima Hit.

02_egyutt.JPG

Colonel Jendon meccsenként kétszer az aktivációs fázis előtt úgy dönthet, hogy az adott körben minden baráti hajó csak R3-on kívül lock-olhat, amivel meg lehet érkezni az első lövéskörbe úgy, hogy már nem akkor kell lock-ot kérni. Persze így az ellenfél is gyorsan képbe kerül azzal, hogy melyik hajója van a legnagyobb veszélyben, a taktikáját pedig ehhez igazíthatja, tehát nem mondható, hogy verhetetlenné teszi a listát ez az előny (bár kétségtelenül jó képesség és sokat segít).

03_jendon.JPG

 

 1. meccs: Tomi

A játszótársam listája:

lista_gt.PNG

Két nagyon mozgékony és erősen védekező hajó, ezekhez képest igen sok élettel (ezek miatt persze nagyon drágák is). Ha pedig valamivel volt esélyem kárt tenni bennük, akkor az a sok torpedólövés. Ami ellenem szólt, hogy utánam léptek (a kezdeményről való döntést odaítélő dobást elvesztettem, ezért még Ryad is Rhymer után mozoghatott, amit hátrányként értékeltem).

04_2.jpg

A két hajó két oldalról közelített. A lock-okat a szürke gépben hasító Rexler kapta, de a négy Bomber közepes sebességgel mozgott, amit sajnos a Defender meg tudott kontrázni egy 5 előre + Boost kombóval, így az első lövéskörben csak egy primary lövést kapott. Itt úgy döntöttem, hogy a listám egy részével inkább Ryad ellen fordulok, amit Jendon képességének gyors második használata után egy kis torpedózás követett. A piros Defender elég komoly sérüléseket szenvedett, így innentől érdemesnek láttam rázúdítani, amit csak tudok: a Lambda megblokkolta, a Bomberek pedig olyan sortűz alá vették, hogy még a telefonomon is elmászott a fehéregyensúly.

05_2.jpg

A felém irányuló támadásoknál a kockák nem voltak túl hatékonyak, ellenben a védekező dobások elég jól pörögtek az én kezemből, így a grófnő haláláig nem vesztettem hajót és összességében sem kaptam sok sebet. Ezt követően Rexler-be is sikerült pár erős lövést beletennem és le is esett volna az utolsó körben egy kósza kapáslövésből, ha nem menti meg a Lone Wolf. Én összesen másfél Bomber-t vesztettem az ütközet során, így a meccset sikerült megnyernem. Teljesen reális lett volna, ha még két fél hajóm odalesz, de a győzelem valószínűleg akkor is meglehetett volna. Igazán élvezetes játék volt, mindkettőnktől nagy figyelmet igényelt gyakorlatilag az összes kör megtervezése és végrehajtása. Kb. háromnegyed óra telt el, mikor először felnéztem az asztalról, mert valami zajt csapott és akkor tudatosult bennem, hogy mennyire rá volt feszülve folyamatosan a tekintetem a playmat-re.

Eredmény: győzelem (151-59)

 

 1. meccs: Rafy

A játszótársam listája:

lista_rj.PNG

Újra egy kéthajós ellenfél, a párosítást tekintve hasonlóan vélekedtem az erőviszonyokról, mint az előző meccs előtt, azzal a különbséggel, hogy Boba azért kevésbé védekezik jól, mint egy Defender. A Söpredék jeles képviselői láthatóan igyekeztek késleltetni az első összecsapást és próbáltak számukra kedvezőbb pozícióban találkozni a Birodalom erőivel. Én ezt komótos manőverezés mellett szemléltem, nagyon jó volt nekem a pálya közepén üresen tátongó terület, nem szerettem volna bárhol máshol csetepatéba keveredni, kivártam, amíg mindenki oda tud fordulni.

06_1.jpg

Eredetileg Boba lett volna az elsődleges célpont, de a pofozkodást végül Guri vállalta be hamarabb, így átkértem rá a lock-okat és 2-3 körön keresztül olyan helyzetbe tudtam hozni, hogy legalább 2 hajóm tűzívéből ne tudjon kimenekülni. Az utolsó körében meg is blokkoltam és itt sikerült kivégeznem.

07_2.jpg

Boba bosszúból elkezdte rendesen zaklatni a hajóimat, de akkora létszámbeli fölényben volt az én osztagom, hogy egyedül nem bírt vele, sőt, még fél élete alá is olvadt, így ezúttal is sikerült nyernem. A manőverezésre itt is nagy gondot kellett fordítanom, de sikerült jól kihasználnom, hogy Guri rossz irányból merészkedett túl közel és az ezen szerzett előnyöm kitartott a végéig. A két meccs után már annyira fáradt voltam, mintha már legalább négy lement volna, az ebédszünet tehát nem is jöhetett volna jobbkor.

Eredmény: győzelem (140-59)

 

 1. meccs: Marci

A játszótársam listája:

lista_km.PNG

A néhány hete megtartott FFG Nordics versenyt (ami ha jól vettem le a dolgot, akkor kb. a svéd Nationals) egy ezzel szinte megegyező listával nyerték meg, azon tehát nem kellett gondolkodnom, hogy jól használva működik-e. Sokan vannak, Sabine eltáncol, Wedge és Norra nagyot lő és viszonylag sok életük van, Jan Ors pedig a Lázadás legjobb pilótájának munkáját támogatja lelkesen. Attól tartottam, hogy ez a lista képes tőlem körönként levenni egy hajót, míg én ezt visszafelé nem olyan könnyen tudom megtenni, viszont valakit választani kellett, akivel minél előbb megpróbálhatom. Rhymer a Vörös Kettest pécézte ki, a többiek Norra Y-wing-jét mérték be. Sajnos Rhymer manőverezését elszámítottam és az első lövéskörben távol volt, hogy a saját torpedóját ellője, viszont az ő hajója egyből elég bibis lett. Ezt követően még egy elkeseredett blokkot megpróbáltam vele, de Wedge előrelátóan csak egy rövidet lépett, így nem volt kérdés, hogy torpedózás nélkül fog leesni az első gépem. Ami nagyot javított a helyzetemen, az az volt, hogy Norra egyből követte, tehát még mindig több hajóm volt a pályán.

08_1.jpg

Innen a Lambda is komolyabban játékba avatkozott és Sabine-t kezdte lövöldözni, a Bomber-ek közül ketten pedig megfordultak és egy kör stressz után jöttek vissza újra. Az Attack Shuttle néhány féloldalas kockadobással járó támadás után elég meglepő módon robbant fel, de a hajók nálam is zavarba ejtően fogytak. A következő körökben viszont még ennél is jobban felém billentek a dobások, aminek köszönhetően Wedge teljesen valószínűtlen mértékben és gyorsasággal vált sértetlen pilótából alig élő sebesültté. Valahol itt követtem el a nap folyamán az egyik legnagyobb hibámat: az egyik Bomber Panicked Pilot sérüléséből kapott két stressz tokenjét pár centivel elsodortam a hajó mellől és a tervezés közben elfeledkeztem róla, így a beállított 5-ös Koiogran-turn helyett egy fehér 2-es előrét kellett mozognia, amivel megblokkolta Jendon-t, akinek pedig már kinéztem, hogy Coordinate akcióval hogyan fog nekem nagyon segíteni. Ez itt nem jött be, de egy körrel később már igen, amivel ki tudtam kérni a lock-ot az X-wing-re, hogy aztán mögé fordulva egy utolsó Proton Torpedoes lövéssel megsemmisíthessem. Kicsit fura meccs volt, mert – azt leszámítva, hogy a Lambda balról jött egy nagyobb kerülővel – a pályának kevesebb, mint a felét használtuk (végig a jobb szélen zajlott a küzdelem). A másik dolog, hogy nincs mit szépíteni rajta, amennyiben a kockadobások varianciája nem kedvez nekem látványos mértékben, akkor szinte biztosan kikapok, mert a játékban csak úgy tudtam felvenni a kesztyűt valamennyire, hogy az ellenfelem aznap reggel kapta a kezébe a listáját, tehát ez mindössze a harmadik meccse volt vele (ami akármilyen jó játékos is valaki, nagyon kevés rá, hogy kitapasztalja a működését). A meccs megnyerésének örültem, de nem igazán voltam büszke rá.

Eredmény: győzelem (145-119)

 

 1. meccs: Geri

A játszótársam listája:

lista_lg.PNG

Ketten maradtunk ekkorra veretlenek és biztos voltam benne, hogy ha nem tudok nyerni, akkor a gyenge MOV-om miatt nem én leszek a legjobb három győzelmes, tehát a döntőbe jutáshoz nem kaphattam ki. Azt nehezen láttam, hogy ezt hogyan valósíthatom meg, mert ez egy újabb olyan Scum banda, akik gonoszok (Palob és Fenn) és erősen támadnak (Kavil és Fenn). Sőt, ha ez Fenn számára nem lenne elég, akkor ő még sok kockával is védekezik amellett, hogy jól manőverezve 5 piros kockával tudja megkínálni a 6 életes Bomber-eket 1 zöld ellenében, ami az álmoskönyvek szerint nem a hosszú élet titka számukra. A megközelítésem itt is az volt, hogy a Gamma Squadron kinézte a leggyengébben védekező Y-wing-et, Rhymer pedig vakmerően Concord Dawn védelmezőjét választotta, akibe kell az az Adv. Proton Torpedoes, hogy keresnivalóm legyen ellene.

09_1.jpg

Ez annyira bejött, hogy egy R3-as primary lövéssel először sikerült bevinnem egy kritikus találatot, majd a Fang úgy 2 mm-rel elvétette a manőverét és ráállt egy aszteroidára, amiből kapott még egyet. Rhymer beállt torpedózó pozícióba, ami előtt épp egy Weapons Failure kártyát húzott. Ezt elég könnyen kibírtam röhögés nélkül, de a Blinded Pilot valószínűleg rosszabb lett volna (abból emlékeim szerint szerencsére előző nap az összeset kihúztam, ami a hétvégére nekem járt). Fenn a Focus elköltése után 4 Hit+Crit kombinációt kellett volna, hogy kivédjen kézből, ami Evade eredmény híján nem ment neki, így leesett. Utána vettük észre, hogy Palob elfelejtette ellopni Rhymer tokenjét, de emlékeim szerint a Fang Fighter akkor is elolvadt volna, mivel a közvetlenül kidobott 2 találat is elég lett volna bele. Ez hatalmas előny volt nekem, akkor se lett volna egy szavam sem, ha Rhymer-t oda kell érte adni, de azzal, hogy ő még el is vánszorgott a helyszínről, a lehető legjobb irányt vette számomra a mérkőzés.

10_3.jpg

A többi Bomber eddigre pont megérkezett és rá is startoltak Kavil-ra, akit meg is lövöldöztek, de a halála előtt azért pár ügyes manőverrel még egy darabig tartotta magát. Palob rettentően idegesítő képességével érzésem szerint még így is szorossá tette a meccset, de elég hajóm maradt, hogy a pontozásban egy biztonságos előnyöm legyen a végelszámolásnál is.

Eredmény: győzelem (137-82)

 

Döntő: Geri

A játszótársam listája:

lista_lg.PNG

Nem rosszat másoltam ide, hanem a sors és a MOV világának szeszélye folytán azzal, hogy az előző meccs utolsó körében fél Bomber-nyi pontot még vesztettem egy kósza lövés után, Geri felugrott a legmagasabb pontszámú három győzelmes pozícióba, így azonnal visszavágó következett a döntőben. Az egyik oldalról biztos voltam benne, hogy meg tudom nyerni a meccset, mert az 10 perccel korábban már bizonyítást nyert, másfelől viszont meg voltam győződve, hogy nem kapok még egyszer egy hajót ajándékba a legelején, tehát sokkal jobban meg kell dolgoznom érte, ha nyerni akarok ebben a dupla vagy semmi játékban. A kezdeményről való döntés jogáért ugyanúgy elvesztettem a dobást, mint az előbb (aznap háromból ez volt a harmadik). Az aszteroidafelhelyezés most kevésbé volt kényelmes, de nem éreztem nagyon vészesnek, viszont az új helyzethez igazodva fordított oldalakra tettem fel a hajókat és – nem meglepő módon – a túloldalon is változott a mintázat. A lock-ok kiosztásán eltöprengtem, de ott nem mertem változtatni, abban már követtem az előző találkozót.

11_3.jpg

Amit viszont szintén máshogy intéztem, az az volt, hogy nem óvatoskodtam sokat az elején, egy rövid altató kör után két agresszív lépéssel megágyaztam az első lövésváltásnak. Kavil innen már nem is ment el, viszont ez most sokkal kisebb előny volt, mint az előbb, amikor a Fang égett el.

12_2.jpg

Rhymer itt nem tudott torpedózni, mert nem kérte át a lock-t, pedig a későbbi események tükrében sok szenvedéstől kíméltem volna meg magam, ha a HWK már itt kap 5 piros kockát az oldalába. Ettől a ponttól kezdve ugyanis Palob megint jól manőverezett és nagyon nehezen tudtam elcsípni. Az első lehetőségnél egy hajszálon múlt, hogy nem volt meg a range 2. A támadásaim egyébként nem voltak túl erősek, ellenben az ő védekezése már igen. Végül egy Adv. Proton Torpedoes csak belement, aztán egy Lambdától kapott Coordinate lock + Reload kör után Jendon meg is blokkolta, így a hétvége folyamán először Rhymer egy meccsen belül kétszer is torpedózott, viszont Palob így is egy életen maradt. A következő körben a Loose Stabilizer lapról elfeledkezett a gazdája, ami miatt egy enyhe fordulás után megsemmisült a Focuslopó gengszter. Be volt rá készítve egy Proton Torpedoes is egyébként, ami azért valószínűleg kiütötte volna, de így jobb volt nekem, hiszen már a muníciónak is híján voltam. A döntő bár 2 órás volt, Palob elvesztésével Fenn számára már nem maradt elég idő, hogy a pontbeli hátrányt ledolgozza, főleg úgy, hogy ő maga is 1 életesre olvadt a végére, így Geri úgy döntött, hogy az utolsó kört már ne játsszuk le, mert nem tudná visszahozni a meccset.

Eredmény: győzelem (163-97?)

 

Végeredmény

Az előzetes várakozásomat bőven felülmúlva győztem :)

13_1.jpg

A vitrinbe való trófea (fotó: Szakóca Photography)…

 14.jpg

…és a playmat-re való nyeremények

 

Összefoglalás és tapasztalatok

Amire az eredménytől függetlenül leginkább büszke vagyok, hogy az előző napi hibáimat – néhány kevésbé ügyes húzástól eltekintve – szinte egytől-egyig sikerült kijavítanom és érzésem szerint sokkal összeszedettebben és koncentráltabban játszottam végig a meccseket. A svájci részben a kockadobások többször is jókor fújták az én űrvitorlámba a vákuumszelet (a harmadik meccsen igazán erősen rezgett a léc, ott e nélkül szinte biztosan alulmaradok) de végül sikerült legyűrnöm a 2., 3. és 4. helyezettet is. Álszerénység lenne azt állítani, hogy ehhez nem kellett ügyesnek is lenni, mert mindenkivel nagyon kemény csatát vívtam (ez ugyanígy igaz a fennmaradó egy mérkőzésre is). Néhány 3, illetve 4 fordulós versenyt már sikerült megnyernem veretlenül, de 5 fordulóst még soha sehogy, annak szintén nagyon örültem, hogy most egy ilyen is összejött.

Hatalmas köszönet illeti Ricsit ismét a főszervezésért, valamint hálás vagyok az ellenfeleimnek a rendkívül sportszerű hozzáállásért és azért, hogy ilyen jó meccseket játszottunk! Köszönet a második kiadással való, élő versenyen kívüli gyakorlásokért Andrisnak és a Konfliktus Vassal Liga tagjainak, Daninak pedig külön köszönöm, hogy már zsinórban a harmadik versenyen lízingelte nekem az egyik TIE Bomber-ét!

Red Squadron Open 2018 beszámoló

2018. november 07. - K_Imi

A Vörös Ötös által az idei évben először megrendezett Red Squadron Open ígérkezett a második kiadás megjelenése óta a legnagyobb hazai X-Wing versenynek, amelyen a sok-sok megnyerhető jutalom mellett utolsó lehetőségként meghívót lehetett szerezni a másnap esedékes Red Squadron Invitational eseményre. Összesen 41-en vágtunk neki az 5 fordulós, svájci rendszerben zajló tornának.

01_2.jpg

A legutóbbi versenyemen Győrben egy 4 db TIE/sa Bomber-t (Major Rhymer, két Gamma Squadron Ace és egy Scimitar Squadron Pilot) és egy Colonel Jendon által vezetett Lambda-class T-4a Shuttle-t felvonultató listával vettem részt, amin egy Rafy ellen vívott Vassal meccs után erre a megmérettetésre egy kisebb változtatást eszközöltem a tapasztalatok alapján. Ez azt jelentette, hogy a két Talent fejlesztést elvetettem és az így nyert pontokból a Scimitar Squadron Pilot-ot Gamma Squadron Ace-szé léptettem elő. A pontos listám végül az alábbi lett:

lista_sajat_1.PNG

Major Rhymer képessége, hogy az általa hordozott torpedók és rakéták range-követelményét ±1 range mértékben megváltoztathatja. Kapott is ehhez egy Adv. Proton Torpedoes kártyát, aminek 1 töltése van és lock-olt ellenfélre lőhető ki 5 kockával (amiből egy sima Hit Crit-re fordítható), viszont míg alapesetben csak range 1-ben működik, Rhymer range 0-2-ben használhatja. A három Gamma Squadron Ace egyikét Barrage Rockets fegyverrel szereltem fel, ami fókuszált állapotban 3 kockás támadásokra ad lehetőséget range 2-3-as távolságra, a másik kettőre pedig egy-egy 2 töltéses Proton Torpedoes került, ami lock-olt célpont ellen 4 kockás támadást tesz lehetővé range 2-3-ra, a támadás során pedig szintén Crit-re fordítható egy sima Hit.

02.jpg

Fotó: Szakóca Photography

Colonel Jendon meccsenként kétszer az aktivációs fázis előtt úgy dönthet, hogy az adott körben minden baráti hajó csak R3-on kívül lock-olhat, amivel meg lehet érkezni az első lövéskörbe úgy, hogy már nem akkor kell lock-ot kérni. Persze így az ellenfél is gyorsan képbe kerül azzal, hogy melyik hajója van a legnagyobb veszélyben, a taktikáját pedig ehhez igazíthatja, tehát nem mondható, hogy verhetetlenné teszi a listát ez az előny (bár kétségtelenül jó képesség és sokat segít).

03.jpg

Fotó: Szakóca Photography

 

 1. meccs: Márton

A játszótársam listája:

lista_bm.PNG

Egy Sloane miniswarm ellen meglehetősen félelmetes játszani, mert ha nem az admirálisasszonyt szállító hajót sikerül elsőként leszedni, akkor a többieket lelövő hajóimra nagyon kemény dolgok várnak. A kezdeményről való döntést megnyertem és át is adtam az első játékos jogát, hogy Rhymer esetleg tudjon repozícionálni Vermeil vagy Countdown lépése után, ha szükséges.

04_1.jpg

A birodalmi hadgyakorlat ellenséges osztaga már a kezdésnél megosztotta az erőit, valamint a Reaper agresszíven ráfordult a nagy hajómra, ez pedig lehetővé tette számomra, hogy már az első lövéskörben egy erős torpedósorozattal megsemmisítsem a lista fő fenyegető elemét. Nem sokkal később egyazon körben sikerült felrobbantanom „Countdown” és a Tempest Pilot vadászgépét is. Előbbinek az lett a veszte, hogy az első sérülésénél nem használta képességét, mert nem akarta stresszelni magát a következő körös megfordulásra gondolva, de a megfordulás után már azért nem tudta, mert stresszt kapott a piros manőver miatt. Ezek után az én teljes listám maradt egy Gamma Ace ellen, akivel azért kellett kergetőzni az ekkorra kialakult pozíciók miatt, de a végére sikerült úgy bekerítenem, hogy három hajóm is lőhette, innen pedig már nem volt számára kiút.

05_1.jpg

Eredmény: győzelem (200-43)

 

 1. meccs: Gábor

A játszótársam listája:

lista_rg.PNG

A kezdeményt természetesen megkaptam, így az ellenfelem teljes listája az én hajóim után léphetett, ami igen komoly hátránynak bizonyult, továbbá jó hajókkal és az én gépeim ellen mindenképp kiválóan működő pilótaképességekkel és fejlesztésekkel találtam szemben magam.

06.jpg

Ezúttal én is kétfelé osztottam a hajóimat: az Űrgammák a Gunboat felé vették az irányt, Rhymer és Jendon pedig Vader-t igyekezett szemből-oldalról közelíteni. Sajnos mindkét szárnyon rossz döntést hoztam az első lövéskört megelőző taktikámat tekintve. A Gamma-trióval nem mertem kellően hosszút lépni, mivel tartottam tőle, hogy amennyiben elég közel lennének Vynder-hez, akkor ő egyszerűen beléjük megy Slam akcióval, Rhymer pedig ugyan kisebbet hibázott, de ő mehetett volna lassabban, hogy egy körrel késleltesse a találkozást, ami egyébként jó helyen (a közte és Vader közt lévő folyosóban) ígérkezett megtörténni. Vynder persze olyan messze volt, hogy csak egy protontorpedó érte el, Rhymer pedig a következő körben még visszahozhatta volna az esélyt, ha az 5-ös forduló nem azt eredményezi, hogy kb. 1,5 mm hiba miatt nem tud Vader mögé fordulni, hanem helyette egy csodaszép stressz token szomorú tulajdonosaként elfelé néz a lényegi eseményektől. Innentől egy igazán frusztráló meccs maradt hátra, ahol a hajóimat folyamatosan kimozogták, én pedig sem Evade-et nem tudtam dobni, sem sebezni nem tudtam számottevő mértékben. Hiába éreztem volna reálisnak, hogy legalább az alig élő Gunboat leessen és/vagy a 2 pajzsát már elvesztő Maarek lefeleződjön, a meccset nem tudtam volna megnyerni a kezdeti hibás elgondolásaim miatt és amiatt, hogy az ellenfelem tökéletesen kiaknázta a hajóink között lévő minőségbeli különbséget és teljesen jól ment végig a győzelméhez vezető úton.

Eredmény: vereség (32-105)

 

 1. meccs: Zsolt

A játszótársam listája:

lista_bzs.PNG

Csúnya előre-hátra, össze-vissza bombázás és aknázás, sok-sok életes nagy hajó, a már korábban sok fájdalmat okozó Vader Crew, csupa félelmetes dolog, nem ígérkezett kellemes ellenfélnek a lista. A kezdeményről való döntés jogát elvesztettem, de mégis úgy alakult, hogy az én hajóim léptek később, ami a fentebb említett okból számomra előnyösnek bizonyult.

07_1.jpg

Talán úgy megörültem ennek a dolognak, hogy egy tízperces képszakadás következett be nálam, talán egy Jedi-elmetrükk bizonyult sikeresnek a gyenge elhatározásaimmal szemben, mindenesetre itt olyan események következtek, amit akkor is szégyelltem volna, ha nem a versenyen, hanem életemben játszom a harmadik meccsemet. Az első körben Jendon elhasználta a képessége első töltését úgy, hogy a Bomber-eket egyébként szándékosan ütköztettem, így nem volt akciójuk. A következő körben ugyanezzel a lendülettel leküldtem a pályáról úgy, hogy egy jobbra 1 enyhét szerettem volna menni, hogy utána egy 2-es balra éles manőverrel visszairányítsam a pálya belseje felé, ennek megfelelően a kettő nyerő kombójaként beállítottam egy jobbra 2-es éles kanyart. Ha a Kedves Olvasó itt érez némi logikai bukfencet, az nem a véletlen műve. A meccset tehát gyakorlatilag egy sértetlen, 46 pontos hajó eldobásával kezdtem. Itt vettem egy nagy levegőt és megpróbáltam koncentrálni, de azért nehezen tudtam elvonatkoztatni a dologtól, mert 2,5 év alatt nem vagyok benne biztos, hogy egynél többször a pályáról, ilyen körülmények között pedig még tutira nem. Nem kis hátrányomat ellensúlyozandó az első lövéskörben Rhymer maximális sebzéssel beletette a torpedóját a Punisher-be, a többiek pedig fél életre vitték a Decimator-t.

08.jpg

Persze az ellencsapás sem maradt el, a következő körben két Gamma esett le tőlem egyszerre, bár én is levettem a másik csapatban játszó névrokonukat. A maradék két hajóm még egyesített erővel lebirkózta „Deathrain”-t, amit szerencsére a nagyobb körúton lévő Oicunn messziről szemlélt. A végén úgy állt a helyzet, hogy kétéletes, Reinforce által védett Decimator lőtt a Gamma Ace-re, akivel ha elköltöm a Focus tokent, akkor nem megy le fél életre, de cserébe nem tudja elpattintani az egyébként teljesen módosított Barrage Rockets lövését. Vállaltam a kockázatot és inkább elszenvedtem a sérülést, mert szerettem volna véget vetni ennek a küzdelemnek, mielőtt kicsúszik a kezemből a nagy nehezen összetornázott előnyöm. Ez a döntés bejött, mivel sikerült a módosításokkal összehozni a 3 találatot, amiből 2 bement és felrobbantotta Oicunn hajóját.

Eredmény: győzelem (200-142)

 

 1. meccs: Tibi

A játszótársam listája:

lista_at.PNG

Igazi Scum társaság: Nym úgy ki van pattintva az ellenség megsemmisítésére szánt fejlesztésekkel, hogy alig fértek el a kártyák az asztalon, Palob már csak a képességével is rémálmok főszereplője lehetne, Han Solo pedig jól manőverezve igen nagyokat tud durrantani és a legénysége is csupa zaklatókból áll.

09.jpg

A Gamma Squadron-nal nagyon óvatosan kezdtem, úgy voltam vele, hogy hagyom érni kicsit a dolgokat, aztán majd belefogok a verekedésbe. Rhymer és Jendon bátrabb volt, ők szerették volna egymást jó helyzetbe hozni. Az ellenfelem lépéseit körökön át teljesen hibásan számítottam ki, a három kis Bomber igazából lemaradt az első balhéról, cserébe Rhymer leesett úgy, hogy nem tudott torpedózni, röpködtek a bombák és a kritikus találatok.

10_2.jpg

A Falcon-t azért sikerült rendesen megsoroznom, majd egy rosszul megválasztott Boost után 1 életen választhatott, hogy lemegy a pályáról vagy a Loose Stabilizer miatt kapja meg az utolsó sebet. Itt pontozással nyerésre álltam, de nem éreztem megnyugtatónak a helyzetet, ezért az utolsó körre azt terveltem ki, hogy Jendon Coordinate akcióval hozzásegít egy Bombert egy lock-hoz és egy protontorpedóval lefelezem a Moldy Crow-t. Palob sajnos túl messzire került az én 3-as fordulóm után, de ez még önmagában mindig nem volt akkora baj, viszont utána jött a hidegzuhany. A HWK egy hajszálnyival elérte a 3 pajzsától megfosztott Lambda Shuttle-t, dobott 2 Hit-et, én pedig erre válaszként két Focus-t, ami azt jelentette, hogy a Coordinate miatt módosítás híján gyakorlatilag semmit, így pont elvesztettem a komp felét, a pontozás pedig azonnal átfordult. Ezen hirtelen szörnyen felbosszantottam magam és nem akartam elfogadni, hogy így kapok ki, de nem volt mit tenni. Utána kicsit lehiggadva és visszagondolva levontam a nagyon fontos tanulságot, hogy valóban így vesztettem el a meccset, de nem ezért. A vereség valódi oka az első körökben mutatott tesze-tosza manőverezésben, az ellenfél lépésének téves kitalálására alapozó, rossz taktikai döntésekben és a végén mutatott kockázatvállalásban keresendő (belegondolhattam volna, hogy mi van, ha messzire kerül a Bomber a lövéshez és a Nym által egyébként is fenyegetett Jendon számára nem fontosabb-e egy Focus). Még később azt is beláttam, hogy a teljes stratégiám téves volt a target priority, vagyis a célpontok fontosságának helytelen megválasztása miatt. Kár volt annyira ráfeszülni a Falcon lelövésére, meg kellett volna nézni, hogy ki mennyi pontba kerül a túloldalon, Nym gyenge védekezésére rázúdítani a fegyvereimet, aztán nem túl sok hajót vesztve elcsipegetni a Falcon felét és ezzel a szimpatikusabb koncepcióval helyből sokkal jobb esélyem lett volna a győzelemre.

Eredmény: vereség (68-81)

 

 1. meccs: Laci

A játszótársam listája:

lista_rl.PNG

Az előző vereség kicsit kedvemet is szegte, fáradt is kezdtem lenni, valamint a lista láttán felsejlett bennem a birodalmi ászok ellen felpróbált zakó a második játékból. Itt annyiból volt még rosszabb a helyzet, hogy a két Phantom esetében a decloak miatt még azt sem tudom, hogy akkor hol lesznek, amikor én lépek, nemhogy akkor, miután én mozogtam, tehát még blokkolni sem igazán volt esélyem.

11_2.jpg

A három Gamma elindult az egyik Phantom felé, Rhymer pedig a Grand Inquisitor irányába araszolt, csak most szerettem volna jobban intézni a találkozót, mint délelőtt Vader esetében. Ez sikerült is, úgy álltam meg a Bomber-rel az Advanced v1 előtt, hogy sehogyan sem tudott kimozogni, az Adv. Proton Torpedoes lövés pedig azonnal elporlasztotta, mivel védekezésre már csak egyetlen Force token módosítása maradt és kézből olyan gyenge védekezést dobott, hogy az sem lett volna elég. Itt éreztem úgy először, hogy akár meg is lehet a meccs, de azt továbbra sem gondoltam, hogy könnyű lesz. Nem is tévedtem, a megmaradt két ellenséges hajó a pazar mozgékonyságával (amit még a Collision Detector is fokozott) szinte megoldhatatlan feladat elé állította az osztagomat. „Whisper”-t mégis sikerült elkapnom egyszer, miután egy végül hibásnak bizonyuló decloak után jó lövéseket lehetővé tevő helyzetbe kerültem. „Echo” 4 hajómmal szemben maradt egyedül, ennek ellenére vele már végképp nem tudtam mit kezdeni, összesen talán 1 pajzsot vesztett ilyen létszámbeli fölénnyel szemben is.

12_1.jpg

A végén még két hajóm támadhatta lock-kal, amiből az egyik Proton Torpedoes-t lőtt, de mindkettőn egy Blinded Pilot virított, így nem jutottak semmire, viszont az idő lejárt és nem volt tovább.

Eredmény: győzelem (129-80)

 

Végeredmény

A versenyen a kiírás szerint az első 4 helyezett kapott belépőt a másnapi meghívásos viadalra, amihez én is álltam már egyszer igen közel a szupertitkos Konfliktus Vassal Liga elbukott döntőjében. Meghívóm tehát nem volt, de egy ilyen nagy versenyen csak a TOP8-at tűztem ki magamnak célként. Úgy számoltam, hogy ha az megvan, akkor talán kerülnek annyian a már bejutottak közül a TOP4-be, hogy lecsúszhat hozzám is egy, de az előzetes elgondolásomhoz képest – egyébként ekkora versenyen nem – gyenge 12. helyen értem végül célba. Mikor épp eldöntöttem, hogy vasárnap nem megyek el a Hiperűr Eszkaláció mellékrendezvényre, kiderült, hogy olyan sokan végeztek előttem már meghívottak, valamint legalább 4-en nem tudtak vasárnap megjelenni munka és egyéb okok miatt, hogy én is bekerültem a Red Squadron Invitational 16 fős mezőnyébe. Az első részével nem volt gondom (ha valaki szerez egy csokor belépőt, az tiszta sor, hogy továbbszáll a következőre), azokat viszont sajnáltam, akik nem tudtak indulni, pedig bejutottak. Bár kicsit méltatlannak éreztem, nem mondtam vissza a lehetőséget és beneveztem másnapra.

13.jpg

A zsákmány (TOP16 range ruler, a győzelmekért és az ellenfelektől kapott kártyák)

A versenyt Szentandrássy Dani nyerte veretlenül, a győzelméhez gratulálok! Az első helye kiváló példa a gyakorlás fontosságára. Nem játszik nagyon rég óta, de tudom róla, hogy a kedd esti gyakorlásokon rendszeresen ott van és szorgalmasan látogatja a versenyeket is és a sok játékkal máris eljutott oda, hogy 5 meccset végig tud nyerni egy elég nagy indulószámú bajnokságon.

 

Összefoglalás és tapasztalatok

A listámban mindenképp jó volt a változtatás, a korábban alig használt Talent lapok helyett sokkal többet ért az, hogy lett még egy 3-as Initiative értékű Bomber-em, mivel így sokkal szabadabban tudtam manőverezni és persze kevésbé könnyen lőtték le úgy az ötödik hajómat, hogy nem tudott támadni még egy utolsót. Az aszteroidafelhelyezés egyik meccsen sem alakult számomra nagyon hátrányosan, a második elveszített meccsen talán kicsit kényelmetlen volt, de túlzott mértékben egyik játékot sem befolyásolta a dolog érzésem szerint. Ezt leszámítva bőven hibáztam a nap folyamán a játék szinte minden elemében (aminek nem is maradt el az eredménye) de már tartottam annyi meccsnél az összeállítással, ahol reménykedhettem benne, hogy lassan beérik a gyakorlás és összeszedettebb játékkal hatékonyan tudom használni.

A két vereségem elég fájdalmas és lelombozó volt, de ettől eltekintve kiváló közegben és király helyszínen töltöttem a napot, ezért mindenképp jó élmény volt maga a verseny. Hazai viszonyokat tekintve a 41 játékos kifejezetten soknak számít, más érzés ennyi asztal között X-Wing-ezni, mint 10-20 induló mellett. A díjak is szépek és hasznosak voltak, illetve még tombolahúzás is volt, amin szintén igen komoly nyeremények is akadtak. Le a kalappal elsősorban Ricsi előtt, de persze mindenki másnak is jár a dicséret, aki hozzájárult, hogy létrejöhessen a remek móka, ami sok ember egész napos szórakozását biztosította! Köszönöm az ellenfeleimnek a meccseket és köszönöm a szervezést, valamint külön köszönet illeti azokat a játszótársakat, akiktől a menő kártyákat kaptam!

Championship Arrabona 2.0 - 2018 II. beszámoló

2018. október 31. - K_Imi

Néhány hete voltam először Győrben X-Wing-ezni és bemutatkozásként meglehetősen gyenge szereplést sikerült összehoznom. Ettől eltekintve jól éreztem magam akkor, ezért mindenképp szerettem volna visszamenni a következő versenyre kiköszörülni a múltkori csorbát, arról nem is beszélve, hogy közeledik a Vörös Ötös által szervezett Red Squadron Open, amire jó felkészülésnek ígérkezett ez a verseny. A megmérettetés svájci rendszerben, 4 fordulón át zajlott, 15 indulóval. Egyben történelmi alkalom is volt, mivel itt már a frissen megalakult 4296th Arrabona X-wing Team kitűzőjével feszített a résztvevők egy része.

01_1.jpg

Bár a második kiadással játszott első versenyem után úgy gondoltam, hogy a TIE/sa Bomber-eknek ideje pihenőre vonulni, most mégis mellettük döntöttem, csak épp ezúttal három helyett négyet (Major Rhymer, két Gamma Squadron Ace és egy Scimitar Squadron Pilot) is vittem belőlük, méghozzá egy Lambda-class T-4a Shuttle kíséretében, amit Colonel Jendon vezetett. Egy kiváló és eredményes lengyel játékos, Lukasz Golonka egy ehhez meglehetősen hasonló listával játszott a közelmúltban megrendezett Coruscant Invitational versenyen, ahol egészen az elődöntőig jutott. Ezen felbuzdulva kicsit átalakítottam az ő összeállítását és egy Vassal meccsen ki is próbáltam Bendzsi ellen, majd még egy picit változtattam rajta, mire elnyerte a Győrbe vitt formáját. A pontos listám végül az alábbi lett:

lista_sajat.PNG

Major Rhymer képessége, hogy az általa hordozott torpedók és rakéták range-követelményét ±1 range mértékben megváltoztathatja. Kapott is ehhez egy Adv. Proton Torpedoes kártyát, aminek 1 töltése van és lock-olt ellenfélre lőhető ki 5 kockával, viszont míg alapesetben csak range 1-ben működik, Rhymer range 0-2-ben használhatja. További fejlesztésként egy Ruthless került rá, amivel támadáskor kioszthat egy sebet egy, a védekezőtől range 0-1-ben lévő baráti hajónak, hogy az egyik támadókockáját Hit-re fordítsa. A többi bombázó egyikét Barrage Rockets fegyverrel szereltem fel, ami fókuszált állapotban 3 kockás támadásokra ad lehetőséget range 2-3-as távolságra, a másik kettőre pedig egy-egy 2 töltéses Proton Torpedoes került, ami lock-olt célpont ellen 4 kockás támadást tesz lehetővé range 2-3-ra, a támadás során pedig még egy sima Hit is Crit-re fordítható. Az egyik Gamma Squadron Ace a Marksmanship miatt Bulls Eye-ban lévő védekező ellen még egy kockával megteheti ugyanezt.

02_bombers.jpg

Colonel Jendon azt a trükköt tudja meccsenként kétszer bemutatni, hogy az aktivációs fázis előtt úgy dönt, hogy ebben a körben minden baráti hajó csak R3-on kívül lock-olhat. Ez persze nagyon jól hangzik, hiszen így meg lehet érkezni az első lövéskörbe úgy, hogy már nem akkor kell lock-ot kérni, de ennek az éremnek is két oldala van, hiszen így az ellenfél is gyorsan képbe kerül azzal, hogy melyik hajója van a legnagyobb veszélyben, a taktikáját pedig ehhez igazíthatja.

03_lambda.jpg

 

 1. meccs: Benedek

A játszótársam listája:

lista_mb.JPG

Az első olyan körre, ahol a Bomber-ek lövéshez jutottak, Soontir némileg elszakadt a két társától és olyan helyzetbe került, hogy mind a négy kis hajóm Focus + lock módosítással tudott volna rá lőni. Ekkor egy Boost + Barrel roll kombinációval próbált javítani a pozícióján, de ez annyira nem sikerült, hogy védekezésre az Elusive-ot leszámítva nem maradt módosítása, Rhymer pedig az Adv. Proton Torpedoes ellövésével azonnal megsemmisítette.

04.jpg

A hirtelen szerzett nagy előnyöm rányomta a bélyegét a folytatásra, és ugyan innentől lelassultak az események, azért szép lassan osztogattuk egymásnak a sebeket. A „legviccesebb” az a helyzet volt, amikor az egyik Bomber egy aszteroidával farkasszemet nézve kapta be a Disabled Power Regulator sérülést, amivel a következő körben szépen rá is parkolt az ion mozgással az akadályra. Ezen kívül sokat forgolódtunk és több-kevesebb módosítatlan lövés, valamint 1-2 torpedólövés dördült még el, mire mindkét hosszabb életű hajót is sikerült felrobbantanom (közben azért én is bőven sebződtem, majdnem a listám fele odalett).

Eredmény: győzelem (200-83)

 

 1. meccs: Dávid

A játszótársam listája:

lista_nd.JPG

A söpredék két kiváló pilótája jó hajókban, kiváló képességekkel és erős fejlesztésekkel, valamint egy igazi olcsó támogató, aki Coordinate akciókkal segíti a két nagyágyút. Nem tudtam, hogyan próbáljak hozzáfogni a meccshez, mert nagyon mozgékony volt az ellenfél és a két főszereplője egyaránt magasabb Initiative értékkel rendelkezett, mint az én teljes listám. Mialatt ezen szenvedtem, körökön keresztül sikerült olyan ügyetlenül csinálnom mindent, hogy közben kétszer is elfelejtettem Jendon képességét. Dávid hiába volt olyan nagyvonalú, hogy megengedte, hogy akkor használjam, amikor már aktiválta L3-37-et, a teljesen elbaltázott manőverezésemmel ez sem segített.

05.jpg

Rhymer végül mégiscsak úgy állt meg, hogy Boba bekaphatta volna a teljesen módosított Adv. Proton Torpedoes-t, de a két ász felrobbantotta, mielőtt kilőhette volna. Ezt követően körökön keresztül módosító nélkül dobálgattam a kockákat, a dolog pedig úgy nézett ki, hogy abban sem voltam biztos, hogy fogok akár egy sérülést is okozni bármelyik ellenséges hajónak a meccsen. Dávid viszont szintén elkövetett néhány hibát és egész meglepő mértékben visszatornáztam magam, ugyanis leesett az Escape Craft, Fenn 1 életesre olvadt, a végére pedig még Boba is fél élet alá fogyott, azonban a kezdeti nagy hátrányom és az utolsó körben egy teljesen elhibázott taktikai döntés nem tette lehetővé, hogy reális esélyem nyíljon a győzelemre. A mérkőzés összességében sokkal simábban úszott el, mint azt a végső pontszámítás talán sugallja.

Eredmény: vereség (110-164)

 

 1. meccs: Attila

A játszótársam listája:

lista_ta_1.JPG

Ez is egy olyan sereg, ami arra épít, hogy előbb széttorpedózza az ellent, mint ő maga elfogyna. A védekezése nem túl erős, de sok élete van a hajóknak, nem egyszerű őket leszedegetni, a három közepes talp tűzíve elől pedig nem nagyon van hova bújni. Az aszteroidafelhelyezés nekem sem volt kimondottan rossz, de az ellenfelemnek talán még jobban kedvezett, mert a pálya közepe nem volt szabad. Ezzel együtt egy oldschool „joust”-szerű egymásnak szembemenés lett a dologból, ahol két Kimogila állt be az én négy Bomber-em elé (a harmadik féloldalasan jött, míg a Lambda és az Escape Craft nem vett részt az első lövésváltásban). A Jendon képességét kihasználó körömben már készültem is erre, ezért Major Rhymer nem is ugyanarra a hajóra kérte ki a lock-ot, mint a társai.

06_ta_1_kor.JPG

A kezdemény nálam volt, így én lőttem ki elsőként a torpedóimat, amik nagyon megkínozták a célpontokat, akik védekezésre képtelenek voltak szimbólumokat dobni, valamint az adott helyzetben talán a legrosszabb kritikus sérüléseket (pl. Weapons Failure, Console Fire) szenvedték el. A két torpedót is bekapott hajó a Console Fire miatt fel is robbant ebben a körben, de a másik is erősen lesebződött. Azért a válasz sem maradt el, a Cartel bosszúja végzett Rhymer-rel, de így is nagy előnyben voltam. A következő körben leesett a sérült Kimogila és az Escape Craft, az utolsó Cartel Executioner pedig négy hajóval szemben maradt egyedül, ami már nagyon messze volt az egyenlő erőviszonyoktól. A teljes játék az It’s a trap blog gazdájának jóvoltából az alábbi videón tekinthető meg (az első két körben bemutatott bénázásom szolgáljon inkább elrettentő, mint követendő példaként - majd ráfogom a lámpalázra, ha valaki kérdezi):

Eredmény: győzelem (200-61)

 

 1. meccs: Bendzsi

A játszótársam listája:

lista_tb.JPG

Nem tudtam volna megmondani, hogy a listákat összehasonlítva ki van előnyösebb helyzetben, nálam a létszámbeli fölény és a nagy tűzerő, a túloldalon a jobb hajók és pilóták, valamint a magas Initiative értékek tűntek kedvezőnek. Jendon képességével Soontir-t lock-olták a bombázók, ő viszont ebből a dologból nem kért, ezért inkább menekülőre fogta.

07.jpg

Én úgy döntöttem, hogy kitartok a kezdeti elgondolásom mellett és üldözőbe vettem 3 Bomber-rel, a két nevesített pilótám pedig a párban közelítő hajók felé fordult. Jendon kézből dobva levitte a Punisher pajzsait, de utána Rhymer irányítását elég rosszul oldottam meg és ő le is esett, mielőtt sok érdemlegeset csinált volna. A túloldalon a Lambda megblokkolta Soontir-t, aki ekkor egy protontorpedó-lövésbe belehalt úgy, hogy az előtte lévő körben két támadást is megfogott. A játék folyamán sok lövés ment minden irányba és nagy nehezen Redline-t is sikerült felrobbantanom, de ekkor Vynder még sértetlen volt, az én listám pedig már csak nyomokban volt fellelhető a pályán. A felém irányuló támadásoknál többször is elég gyengén forogtak a kockák, cserébe a védekezésnél én sem dobtam arcpirítóan jól. Ez ott borult fel, ahol a Scimitar Squadron Pilot két körben sem halt bele a Console Fire-be, majd még vagy 3 kör kellett hozzá, mire a Gunboat leszedte, pedig egy Structural Damage miatt csak 1 kockával védekezett. Azzal, hogy erre ennyi idő elment, még megpróbálhattam lefelezni Vynder-t is abban reménykedve, hogy az én megmaradt két pilótám (Jendon és egy GSA) egyike sem pusztul már el a hátralévő körökben. Ez persze a Slam akcióval kiválóan bujkáló hajó ellen csak vágyálom maradt volna akkor, ha a Gunboat aszteroidán nem veszít először egy pajzsot, majd Bendzsi nem jön be az utolsó körben még egy torpedóváltásra csak azért, hogy ne azzal fejeződjön be a mérkőzés, hogy a biztos győzelem tudatában elmenekül. Ebben egyébként semmi kivetni való nem lett volna, ha az ember lelőtt annyi pontot a túloldalról, amit elégnek tart, akkor semmi nem tiltja, hogy minden manőverével a további lövésváltás elkerülésére törekedjen. Itt viszont a döntése azt jelentette, hogy egymásba eresztettünk egy-egy Proton Torpedoes-t, amitől mindkét hajó fél életre csökkent (az enyémnél ehhez kellett egy instant Hit-re dobott, frissen szerzett Console Fire is), ez pedig a végelszámolásnál a lehető legkisebb mértékben ugyan, de felém billentette a mérleg nyelvét.

Eredmény: győzelem (159-158)

 

Végeredmény

A múltkori egyenleget átfordítva 3 meccset nyertem meg és 1 vereséget szenvedtem. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az utolsó játékban az ellenfelem minden további nélkül elmenekülhetett volna úgy, hogy esélyem sem lett volna többet rálőni, helyette azonban még bejött egy utolsó lövéskörre, ami lehetővé tette, hogy több lelőtt pontom legyen a végelszámolásnál. Ha ezt nem teszi, akkor valószínűleg nagyjából helyet cserélünk az eredménytáblán és a 6-7. hely környékén végeztem volna, de így felértem a dobogó 3. fokára.

08_oklevel.jpg

Győrben ilyen szép okleveleket osztogatnak

A versenyt ezúttal is Nok Dávid nyerte veretlenül, a győzelméhez gratulálok!

 

Összefoglalás és tapasztalatok

A saját listámat és játékomat tekintve úgy gondolom, hogy az irány talán nem rossz, de van még bőven hova fejlődni. A Marksmanship és a Ruthless lapoknak nem sok hasznát vettem a nap folyamán, ezeken a pontokon még talán lehetne igazítani magán az összeállításon is. A sok torpedólövés és a sok hajó tudott kellemetlenséget okozni az ellenséges osztagok legtöbbjének, de a taktikai döntéseimmel jó néhányszor nem voltam elégedett. Az 5 hajóval való játék tőlem is nagyobb összpontosítást kíván és érezhetően elég fárasztó volt már 4 meccset is lejátszani velük, tehát kérdés, hogy egy hosszabb versenyen mennyire tudnék még koncentrálni az utolsó mérkőzéseken ezzel a listával.

A hangulat most is jó volt, szép napot töltöttünk X-Wing-ezéssel. A versenyen remekül éreztem magam, köszönöm a meccseket és a szervezést!