"Fly casual!"

X-Wing & Pew-Pew

Star Wars X-Wing szótár

2019. június 11. - K_Imi

Olyan kifejezések és rövidítések magyarázatainak gyűjteménye, amelyek főként a játékkal most ismerkedők számára lehetnek hasznosak, hogy könnyebben be tudjanak kapcsolódni az X-Wing-hez kapcsolódó beszélgetésekbe.

Ha van olyan kifejezés, aminek a magyarázatát hiányolod a lenti listából (vagy nem értesz egyet az általam adott meghatározással), ne habozz megírni kommentben vagy a magyar X-Wing játékosok Facebook csoportjában!

01_2.png

 

Általános dolgok

1.0, 2.0: Az X-Wing játék első és második kiadása.

4296th Arrabona X-wing Team: A Győr és környéki X-Wing játékosokat tömörítő csapat.

Alt-art kártya: A hajók mellé (vagy a konverziós kit-ekbe) csomagolttól eltérő grafikával készült lap. Léteznek hivatalos FFG-s (ezeket általában versenyeken lehet megnyerni) és rajongói változatok is. Ha utóbbit használsz, akkor célszerű (hivatalos FFG-s versenyen pedig kötelező) az eredetit is magadnál tartani.

Alpha strike: Egy meccs olyan megközelítése, ahol a stratégia fontos része, hogy az első lövéskörben minél nagyobb tűzerővel annyira leamortizáljuk az ellenfél listáját, hogy az ott szerzett már ne tudjon visszajönni a mérkőzés végéig. „Az üt először, aki igazán nagyot üt, és először!”

AOE: Area of effect – Egy adott hatás területe, ahol érvényesülni tud. Érthetik alatta a hajók tűzívét, ahová lőni tudnak, de pl. a bombákra is szokás AOE fegyverként hivatkozni.

Arc dodge: Az ellenséges hajó(k) tűzívéből való kimozgás.

Ász: Jellemzően olyan pilóta, aki magas Initiative értékkel rendelkezik, valamint mozgékony, repozícióra képes kistalpas hajóban ül.

Bid: Egy listának a maximális – alapvetően – 200 ponthoz viszonyított pontkülönbsége. Azért szokás ilyet hagyni, hogy a játékos nagyobb eséllyel dönthessen a kezdeményről (mindig a kevesebb pontból épülő lista gazdájáé a döntés).

BR: Barrel roll (v. orsózás) akció.

Buff: A játék valamely részének erősítése (pl. egy hajóhoz új, jobb képességű pilótakártya vagy fejlesztés kiadása, de akár a kártyák pontértékének csökkentése is tekinthető közvetett erősítésnek).

Casual play: Olyan rendezvény, ahol nincs verseny és rangsorrend, nem hirdetnek győztest a végén. Ilyenkor a cél a listák kipróbálása, kikapcsolódás, stb. Ezzel együtt nehéz lerekeszteni, mert – ideális esetben – a versenyek is baráti hangulatban zajlanak, ott is fontos, hogy az ember jól szórakozva töltse el a szabadidejét.

Casual player: Olyan játékos, akit kevésbé érdekel az eredmény, inkább pusztán a játék öröméért indul akár versenyen is. Szintén nem feketén-fehéren lehatárolható dolog, mert ilyen játékos is meg tud nyerni egy versenyt, ha jó napot fog ki, illetve azok nagyobb része is elsősorban a játékért versenyez, akik egyébként szeretnének elöl végezni.

CIS: Confederacy of Independent Systems - Független Rendszerek Konföderációja, vagyis a szeparatista frakció.

Clusterf*ck: Arra szokás így utalni, amikor meccs közben nagyszámú hajó torlódik össze kis területen, sok ütközéssel.

Coruscant Invitational: A SOS győzteseinek meghívásos versenye.

Cut/Top cut: Bizonyos versenyeken (főleg a hivatalos, FFG rendszerbe tagozódóakon) a svájci rendszerű megmérettetés utáni, egyenes kieséses szakasz.

Extended art kártya: A hajók mellé (vagy a konverziós kit-ekbe) csomagolt lappal megegyező grafikával készült, de azt a teljes felületen megjelenítő kártya.

Extended: Olyan versenyformátum, ahol – az egyébként általános listaépítési szabályokat betartva – a játékhoz megjelent összes pilóta- és fejlesztéskártya használható a listaépítéshez.

FFG: Fantasy Flight Games – A Star Wars X-Wing játék kiadója.

Flankelés: Az ellenséges hajók ügyes manőverezéssel (általában a szélen való gyors előrenyomulással és oldalról befordulással) való „oldalba kapása”.

Fluff: Talán történeti hűségként lehet legjobban leírni, az X-Wing esetében azt értjük alatta, ha valaki a Star Wars filmek, könyvek, animációs sorozatok, játékok eseményeihez ragaszkodva épít listát (pl. Millenium Falcon Lando pilótával és Nien Numb legénységgel; Wedge Antilles egy X-wing, Norra Wexley pedig egy Y-wing pilótafülkéjében).

Fortressing: Az egyik játékos a saját hajóit minél kevesebb mozgással – vagy teljesen anélkül – igyekszik a saját felrakási helyén tartani körökön keresztül. A második kiadásban a Tournament Regulations dokumentum rendelkezik a pontos szabályairól.

Futás: Menekülés egy hajóval, amikor nem cél, hogy tudjon lőni, csak az a fontos, hogy őt minél kevesebben, minél kevesebb piros kockával lőjék.

Generic: Egy adott hajó olyan – nem nevesített – pilótája, amiből több is helyet kaphat egy listában.

HS legal: Hyperspace versenyformátumban használható pilóta- és fejlesztéskártya, ill. lista.

HS/Hyperspace: Olyan versenyformátum, ahol a pilóta- és fejlesztéskártyáknak csak az FFG által megadott (és szezononként módosított) köre használható a listaépítéshez.

HXTC: Magyar csapatverseny.

Inikill: Egy hajó lelő egy nála kisebb Initiative értékű hajót, ezzel megfosztja attól, hogy egy utolsó lövést még leadjon, mielőtt felrobban. Pl: Darth Vader (Ini 6) lelövi Biggs Darklighter-t (Ini 3), akinek a tűzívébe így hiába esett bele „Night Beast” (Ini 2), már nem tudja megtámadni, mert lekerül a játéktérről.

Joust: Az ellenséges osztaggal egy az egyben szembe repülés (a lovagi tornán lóval és kopjával egymásnak szaladásból eredő kifejezés).

Killbox: Egy ellenséges hajó bekerítése úgy, hogy minél többen, minél több piros kockával tudják lőni.

Konverziós kit: A játék első kiadásában jelentős gyűjteményt felhalmozó játékosok második kiadásra való átállását segítő, frakciónként megvásárolható csomagok (kártyákkal, talpakkal, tárcsákkal, stb.).

Liga: Budapesten, havonta megrendezésre kerülő, külön-külön is helyezéseket és nyereményeket osztó versenyek 2015 óta futó sorozata, amelynek végén egy összesített eredménylista készül az egész éves teljesítmény értékelésére.

List Fortress: Versenyeredmények és listák közzétételére szolgáló honlap.

Mathwing: A játékhoz kapcsolódó számolgatós elmélkedés, amikor pl. kockaeredmények- és módosítások valószínűségének számolgatása, egyes helyzetekben a várhatóan legkedvezőbb döntés matematikai alapú megválasztása, stb. a központi kérdés.

Meta: #1 Viszonylag nehezen megfogható dolog, általában a metaadathoz (az adatról szóló adat) hasonló megközelítéssel értelmezik, valahogy úgy, mint játék a játék mögött. Ez főként a listaépítésre vonatkozik, pontosabban arra, hogy egy adott játékos közösségben vagy akár nagyobb léptékben mik az aktuálisan népszerű listák, amik erősek, és valószínűleg jól játszva jó eredményeket lehet elérni velük.

Meta: #2 Most Effective Tactic Available – A leghatékonyabban működő taktika.

MetaWing: A List Fortress adatainak elemzésére szolgáló honlap (lásd Meta #1).

Mirror: Tükörmeccs, amikor a két játékos ugyanazzal a listával feszül egymásnak (néha akkor is használják, ha a fejlesztésekben van egy-két különbség, de túlnyomórészt megegyezőek a listák).

MoV: Margin of Victory – A mérkőzések végeredménye (vagyis a játékosok által lelőtt hajók) alapján számított pontszám, versenyeken az azonos számú győzelmet elérők közti rangsorolás elsődleges szempontja.

Naked: Fejlesztés nélküli pilóta.

Nerf: A játék valamely részének gyengítése (pl. egy pilótaképesség vagy fejlesztés működésének FAQ/Rules Reference által való megváltoztatása, de akár a kártyák pontértékének növelése is tekinthető közvetett gyengítésnek).

Netlist: Nem saját kútfőből származó, interneten látott lista. Leggyakrabban azokat szokás „lekoppintani”, amikkel valaki(k) jó helyezés(eket) ért(ek) el versenyeken. Jellemző, hogy az ilyen listák használata egy csomó kísérletezést megspórol az embernek, hiszen ezek már eleve szépen kicsiszolt összeállítások, azonban általában így is csak a velük való sok gyakorlás után lesznek hatékonyak valaki kezében.

NPE: Negative Play Experience - Tágabb fogalom, bármi olyat jelenthet, ami rontja valaki játékélményét. Oka lehet az, ha pl. egy kevésbé gyakorlott játékos ellen egy rutinos pilóta esti gyakorló meccsre egy aktuálisan nagyon nehezen verhető, sláger versenylistával ül le játszani, ami ellen jó eséllyel kevesebbet fog elsőre tanulni, de érthető alatta az is, ha valaki nem viselkedik sportszerűen a meccs alatt (kárörvendő megnyilvánulásokat tesz, szándékosan időt húz, stb.).

OP: #1 Organized Play – A Fantasy Flight Games hivatalos versenyek kidolgozásáért, lebonyolításáért, díjazásáért felelős részlege.

OP: #2 Overpowered – Olyan dolog a játékban, amit valaki túl erősnek, túl hatékonynak tart (pl. egy pilótaképesség, egy fejlesztés, vagy épp kártyák közt működő interakció) – gyakran összefügg azzal, hogy túl kevés pontba kerül, ezért sok más dolog is befér mellé a listába.

Point fortress: Amikor valaki drágára épít egy nehezen sebezhető hajót azért, hogy az ellenfél nehezen tudjon tőle pontot szerezni. A nagy bid is felfogható point fortress-ként, mivel ilyen esetben, ha az ellenfél nem lövi le a teljes listát, akkor a fel nem használt pontok miatt szintén kevésbé lesz közel 200-hoz a szerzett pontjainak száma.

RAI: Rules as intended – A szabályok olyan módon való értelmezése, ahogy a játék fejlesztői valószínűleg szánták a működését.

RAW: Rules as written – A szabályok szigorúan a szó szerinti leírás alapján való értelmezése.

Regen: Olyan képesség, amivel már elvesztett életeket, pl. pajzsokat lehet visszatölteni (lásd pl. R2 Astromech vagy R2-D2).

Repos/Repozíció: Manőver végrehajtása után (vagy akár előtt) végrehajtott helyváltoztatás (pl. leggyakrabban Boost vagy Barrel Roll akció).

RSI: Red Squadron Invitational – A Vörös Ötös meghívásos versenye, ahova különböző versenyeredményekkel lehet belépőt szerezni. Eddig 2017-ben és 2018-ban került megrendezésre, az utóbbiról szóló beszámolóm itt olvasható.

RSO: Red Squadron Open - A Vörös Ötös nyílt versenye, ahol jó szerepléssel az RSI-re is lehet meghívót szerezni. Az első, 2018-as eseményről írt beszámolóm itt olvasható.

RSP: Red Squadron Pilot – a magyar Red Squadron X-Wing csapat tagja.

Skill ceiling: Az a szint, ameddig fel lehet tornázni egy lista működőképességét és eredményességét a játéktudás hozzáadott értékével (vagyis még jobban megismerve, begyakorolva még többet lehet kihozni belőle).

Skill floor: Az a játéktudásbeli szint, amivel egy adott pilóta vagy lista „munkára bírható”, vagyis eredményesen használható.

Slow play: Lassú játék, amikor az egyik játékos – sportszerűtlen módon – indokolatlanul sokat vár egyes tevékenységek között, pl. 1 percig gondolkodik Focus akción, amikor jóformán nincs is más választási lehetősége, látványosan lassan mozgatja a hajókat, stb. Néha nehéz megítélni, pl. a Planning Phase a körök egyik legkritikusabb szakasza, ilyenkor kevésbé egyértelmű megállapítani, hogy valaki szándékosan lassítja-e a játékot.

SoS: Strength of Schedule – Az ellenfelek helyezése alapján számított pontszám, versenyeken az azonos számú győzelmet elérők közti rangsorolás MoV utáni, másodlagos szempontja.

SOS: System Open Series – Sok játékost megmozgató, Európában és az Egyesült Államokban megrendezett, számos bajnokságból álló versenysorozat.

Swarm: Sok (4-8), általában (de nem feltétlenül) egyforma hajóból álló lista.

Swiss/Svájci rendszer: Olyan verseny, ahol az első fordulóban véletlenszerűek a párosítások, majd minden további fordulóban az addig azonos számú győzelmet besöprő játékosok kerülnek össze.

TTS: Tabletop Simulator - Egy szoftver, amivel képernyőn szimulálható az X-Wing. A Vassal-hoz képest különbség, hogy ez fizetős, cserébe kissé látványosabb, 3D-s modelleket jelenít meg (pl. lehet forgatni a nézetet az asztal körül), ugyanakkor jóval kisebb a játékosbázisa.

TTT: Versenyek lebonyolítását (meghirdetés, jelentkezések kezelése, eredmények vezetése, sorsolás, stb.) segítő honlap.

Turn Zero: „Nulladik kör” – Az akadályok és a hajók felhelyezését érjük alatta, amelyek döntően befolyásolhatják egy meccs első szakaszának alakulását, így a végeredményt is.

Vassal: Asztali szoftver, amelynek sok társasjátékhoz van ingyenes szimulációs modulja, többek között a Star Wars X-Wing-hez is.

WarpStorm Klub: Szolnok és környéki X-Wing játékosok csapata.

XTC: X-Wing Team Championship – Nemzetek közötti csapatverseny (2019-ben vált ki a többféle játékot „egyesítő” European Team Championship rendezvényből).

YASB: Yet Another Squad Builder – Népszerű – ugyanakkor nem hivatalos, rajongók által készített – listaépítő honlap, melynek magyar fordítása is van.

 

Egyes hajók, pilóták, listák gyakori rövidítései és becenevei

Batmobil: Upslion-class Command Shuttle

Handbrake Han: Han Solo által kormányzott Millenium Falcon R2-D2 és Kanan Jarrus legénységgel, Luke Skywalker toronyágyúkezelővel és Inertial Dampeners fejlesztéssel.

Hatchetman: Darth Vader, Major Vynder és egy Palpatine legénységet hordozó Lambda összeállítás.

Inferno Squad: Olyan TIE swarm, amelyben szerepel Iden Versio, Seyn Marana, Gideon Hask és Del Meeko.

OldT: Old Teroch (Fang Fighter pilóta)

PalpAces: Valamilyen Palpatine legénységet hordozó hajóból + általában két ászból álló lista.

Rebel beef: Olyan lista, amelyben U-wing által hordozott Leia legénység mellett található Wedge által kormányzott X-wing, B-wing, esetleg Y-wing kíséret valamilyen összetétele szerepel (összesen 4 hajó).

Űrtehén: Lambda-class T-4a Shuttle

QD: Quickdraw (TIE/sf pilóta)

A bejegyzés trackback címe:

https://xwingpewpew.blog.hu/api/trackback/id/tr6514881174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.